/ /iStock
По повод 1 юни даваме и няколко полезни съвета как да приучим детето да се вози в автомобила
В автомобил малките деца трябва да седят само в специални предпазни системи – столчета и бебешки кошове. Всеки би трябвало да знае това. Но къде трябва да бъде монтирано детското столче?
Това е много важен въпрос, който изисква специално внимание, тъй като позицията на детето в колата пряко засяга неговата безопасност. Както установяват експерти от Американския център за автомобилна безопасност (CAS), децата са най-добре защитени, ако столчето им е зад незаета предна пътническа седалка. Ако това е невъзможно, зад най-лекия човек. В противен случай рискът от сериозни или дори фатални наранявания в случай на злополука се увеличава драстично, особено когато автомобилът бъде ударен отзад.

Като аргумент за този извод експертите на CAS цитират статистика от 1990 г. до 2014 г., която включва около 900 катастрофи. Нещо повече, дори се посочват имената на жертвите, модели коли, година на производство и т.н. И експертите правят недвусмислен извод: много по-добре е детето да седи зад по-лека майка, отколкото зад бащата (който обикновено шофира), както обикновено се случва.

Що касае привикването на детето да се вози в столчето, има няколко съвета, които е добре да се спазват.

Бъдете постоянни

Това може би е основното правило. И не само при решаване на проблем със столчето, но и за образованието като цяло. Детето трябва да разбере, че возенето в кола е възможно само в детско столче. Писъци и сълзи? Не трябва да се поддавате на провокации.

Не забравяйте, че децата са отлични психолози и знаят много добре върху кои слаби места на родителите си могат да окажат натиск, за да постигнат своето.

В никакъв случай не трябва да носите детето в скута си по време на път. Това е много опасно за него.

/iStock

Давайте пример

Винаги поставяйте предпазния си колан. Ако „завържете“ детето си в столчето и сами не използвате колана, не очаквайте нищо добро. Детето винаги копира поведението на родителите си.

Детето не трябва да се страхува от столчето

Не е необходимо веднага да насилвате детето да сяда в столчето, това може да бъде стресиращо за него. По-добре е да занесете столчето у дома и да го поставите в стаята му. Позволете на детето си да го опознае, да си поиграе и да седне само на него.

Шофирайте докато детето спи

Опитайте се да тръгнете (поне в началото), когато детето има нужда от сън. С голяма степен на вероятност то бързо ще заспи в столчето, след като потеглите.

 

До мама

Ако детето е капризно, нека до него седи възрастен, за да се занимава с него. Най-добре е това да е майката – детето ще разбере, че не е само.

Забавлявайте се

Ако пътувате без помощник, трябва да сте готови да забавлявате детето си по време на пътуването. Да му подарите iPad не е най-добрият вариант (въпреки че е възможно). Подгответе играчки (най-добре е да ги завържете за столчето, защото постоянно ще падат), научете няколко песни и ги пейте с детето си.

Избор на правилния стол

Може би детето не иска да седне на столчето, защото е твърде малко за него? Не забравяйте, че столчетата трябва да са подходящи за височината и теглото на детето. И внимавайте с дрехи. В колата може да е горещо дори през зимата, така че не обличайте детето си така, сякаш покорявате Северния полюс. И не забравяйте, че дебелите зимни якета трябва да бъдат свалени, за да сте сигурни, че предпазните колани прилягат правилно към тялото му.

/iStock

Разходки

Ако детето започне да се суети след двучасово пътуване, това е нормално! Просто се е изморило да седи на едно място. Това изисква да направите разходка, тъкмо вие ще изпиете едно кафе.

Пазете го от слънцето

Купете щори за страничните прозорци с любимите му герои. Децата често стават раздразнителни, когато слънцето им свети в очите, разбираемо е.

Не хранете детето в колата

Салонът много бързо ще се превърне в… нещо, което повечето шофьори не искат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня