Обществени съвети от родители ще има към всяка детска градина и училище
Обществени съвети от родители ще има към всяка детска градина и училище / снимка: БГНЕС, архив

Към всяка детска градина и всяко училище ще има Обществен съвет с цел създаване на условия за активни и демократично функциониращи общности. Това реши парламентът с приемане на текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование на второ четене.

Обществените съвети ще са органи за подпомагане и граждански контрол. Съставът на всеки съвет трябва да е от нечетен брой членове и ще включва един представител на финансиращия орган и най-малко трима представители на родителите на деца и ученици от съответната институция.

Пет години учителски стаж за директор на детска градина или училище

В състава на Обществения съвет на училище, което извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, ще се включва и представител на работодателите. Членовете на всеки съвет ще се определят за срок не по-дълъг от три години.

Условията и редът за създаването, устройството и дейността на обществените съвети ще се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието и науката.

Обществените съвети ще одобряват стратегията за развитие на детската градина или училището и ще приемат ежегодния отчет на директора за изпълнението й. Те ще могат да участват в работата на Педагогическия съвет при обсъждане на избора на ученически униформи. Ще имат право да предлагат политики и мерки за подобряване на качеството на образователния процес, да дават становище за разпределението на бюджета по дейности и размера на капиталовите разходи, както и за отчета за изпълнението му, да съгласуват училищния учебен план, да участват с представители в комисиите за атестиране на директорите.

Обществените съвети ще могат да сигнализират компетентните органи, когато констатират нарушения на нормативните актове. Ще могат да участват в създаването и приемането на етичен кодекс на училищната общност.

Източник: БТА