Глава на статуя излезе при разкопките в Големия канал на античния град Хераклея Синтика, това съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica.

От екипа на проф. д-р Людмил Вагалински все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт, така че не може веднага да се каже дали това е главата на втората статуя. Ако се окаже така, тепърва ще се мисли и защо е била заровена в другия край на канала, вместо да бъде сложена до торса на скулптурата.



По-рано днес археолозите съобщиха, че е започнало разкриването на сграда с подова мозайка в античния град Хераклея Синтика. „За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под", коментира ръководителят на екипа проф. д-р Вагалински (НАИМ-БАН).

"Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм; наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата“, посочи още Вагалински. 



Уникално: Откриха втора статуя в Хераклея Синтика, засега не се вижда глава (ВИДЕО)

В края на миналата седмица нова двуметрова статуя беше открита в античния град край Петрич. Археолозите я намериха в петък следобед в един от каналите на античния град.

Преди месец на същото място откриха и първата изключително ценна статуя. Сегашната находка е от мрамор, размерите ѝ са внушителни. Открита е легнала по лице, но липсва главата ѝ.

Тя ще бъде преместена в музея в Петрич на 3 октомври, каза пред NOVA проф. Людмил Вагалински. „Тази статуя е подобна на първата, която открихме – отново е на млад мъж. Като иконография може да датира от същото време", посочи той.



Откриха голяма мраморна статуя в античния град Хераклея Синтика (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Със сигурност статуите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала. Би трябвало да ги разглеждаме като един комплекс. Неслучайно точно тези две са подбрани да бъдат тук. През 2018 г. намерихме друга статуя непосредствено до канала. Очевидно те са свързани и като история, и като персонажи”, каза още проф. Вагалински.

За пренасянето на новооткритата находка ще се използва същият сандък и кран, който е ползван и за първата статуя. Не се очаква да бъдат открити други статуи на това място”, коментираха археолозите.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня