/ БГНЕС
Вторият човек в йерархията на „Хизбула“, шейх Наим Касем, заяви, че ливанското ислямистко движение навлиза в „нова фаза“ в конфликта, който води срещу Израел от началото на войната в ивицата Газа, предаде Франс прес.

„Навлязохме в нова фаза“ - на уреждане на „открити сметки“, каза той на погребението на Ибрахим Акил, висш военен ръководител, убит в петък при израелски удар. 

„Заплахите няма да ни спрат: ние сме готови за всеки военен сценарий“ срещу Израел, добави Касем в речта си, която беше първият официален коментар от страна на официален представител на движението след израелската атака.

По данни на ливанските власти при удара са загинали най-малко 16 членове на „Хизбула“, като при него са били убити общо 45 души, включително цивилни.

Касем заяви, че днешните атаки на неговото движение срещу израелски обекти за производство на оръжие и военновъздушна база в Северен Израел са били част от уреждането на „открити сметки“.

Той повтори, че само прекратяването на огъня в Газа ще сложи край на атаките на проиранското движение, съюзник на палестинската групировка "Хамас", като определи „израелското военно решение“ като „дилема“ за Израел и жителите на северната му част.

През последните дни напрежението между Израел и "Хизбула" значително нарасна, като през уикенда те си размениха интензивен обстрел, което засили опасенията от пълномащабна война, посочва АФП. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски, БТА