/ БТА
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че израелската армия е нанесла на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ „поредица от удари, които тя никога не би могла да си представи“ след нощ на интензивен презграничен взаимен обстрел и смъртоносния удар по предградие на Бейрут в петък, предаде Франс прес.

„През последните няколко дни ние нанесохме на "Хизбула" поредица от удари, които тя никога не би могла да си представи. Ако "Хизбула" не са разбрали посланието, обещавам ви, че ще го разберат“, добави Нетаняху в изявление, разпространено от канцеларията му.

„Решени сме да гарантираме, че хората от северната част на страната ще могат да се върнат по домовете си в безопасност. Никоя държава не може да толерира стрелба по народа си, по градовете си и ние, Държавата Израел, също няма да го толерираме“, каза той.

"Хизбула" твърди, че изстрелва ракети към Израел в подкрепа на своя съюзник в ивицата Газа, палестинското ислямистко движение "Хамас", което е във война с Израел от 7 октомври.

Взаимните обстрели между ливанската "Хизбула" и израелската армия през последните няколко месеца доведе до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на израелско-ливанската граница.

Те се засилиха след вълната от зрелищни експлозии на комуникационни устройства на "Хизбула", приписвани на Израел, при които във вторник и сряда загинаха 39 души, а 2931 бяха ранени в крепостите на движението в Ливан.

Петъчният израелски удар по сграда в южно предградие на Бейрут нанесе нов удар по „Хизбула“, като обезглави елитните ѝ специални сили - подразделението „Ар Радуан“, 16 от чиито членове бяха убити.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в днес, че армията ще продължи да преследва военните си цели, които вече официално включват завръщането на жителите на Северен Израел по домовете им.

В изявление, разпространено от неговата канцелария, Галант добави, че „Хизбула" е започнала да усеща въздействието“ на военните средства на Израел и нейните членове „чувстват, че са преследвани“.

Военните операции „ще продължат, докато не достигнем точката, в която можем да осигурим безопасното завръщане на общностите в Северен Израел по домовете им“, каза той и добави: „Това е нашата цел, това е нашата мисия и ние ще използваме необходимите средства, за да я постигнем“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски, БТА