Не е ясно къде е излишъкът от здравните вноски
Не е ясно къде е излишъкът от здравните вноски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не е ясно къде е излишъкът от здравните вноски
63068
Не е ясно къде е излишъкът от здравните вноски
  • Не е ясно къде е излишъкът от здравните вноски

Все още не е ясно къде са неусвоените средства, които миналата година бяха надсъбрани от здравните ни вноски, както и дали те възлизат на 40 милиона лева. Това обяви д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса след няколкочасова среща с представители на Здравното министерство и лекарското съсловие.

Въпросът е бил зададен неколкократно и от председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, който пък подчерта, че въпросната среща е протекла по различен начин от очакванията на съсловието. А те са били за разговори в посока решаване на проблемите в здравеопазването, а не - в посока към запознаване с тях.

Според д-р Иван Кокалов Законът за здравното осигуряване не задължава средствата, допълнително събрани от здравни вноски, да влязат в сметките на касата. „Ние не знаем къде са, те може да са отишли в държавния бюджет. Останаха някакви 40 млн. да се събират. Ако са събрани, те са някъде, но тези пари не са в нашите сметки, защото ми беше казано, че няма такъв законов текст", добави Кокалов.

Противоречие между лекари и каса се зароди и по въпроса с методиката за финансиране на болниците. Според д-р Райчинов, относно новата методика, лекарите поставили на шефа на касата д-р Пламен Цеков 10 свои искания. „Той каза, че били приети 7. Веднага след това аз му отговорих, че исканията са десет и нито едно не е прието. И той не ме обори", обясни Райчинов.

Като представител на Надзорния съвет обаче д-р Кокалов бе твърдо убеден, че миналогодишната методика, в искането на която лекарите излязоха на улицата, е изцяло върната. „Лекарският съюз може да твърди, че в момента е нощ, аз виждам, че е ден. Аз не знам какво твърди лекарският съюз, аз знам какво съм гласувал", добави той.

Кокалов коментира и темата за болничните бюджети, които според лекарите, са орязани с 10% спрямо миналата година. „Когато министърът на здравеопазването спре да дава лицензи на новите болници, няма да има орязване на бюджетите на болниците", добави Кокалов.

Причината според експерта е в това, че районните здравноосигурителни каси черпели от средствата, предвидени за утвърдените лечебни заведения, за да могат да формират бюджета на новите болници.