Народното събрание одобри „кариерния бонус” за магистратите
Народното събрание одобри „кариерния бонус” за магистратите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС одобри окончателно промените в закона за съдебната власт.
54182
НС одобри окончателно промените в закона за съдебната власт.
  • НС одобри окончателно промените в закона за съдебната власт.

При приключване на мандата си магистратите-членове на Висшия съдебен съвет и инспекторатът към него да се връщат в системата на една степен по-висока от тази, която са заемали преди да влязат в съвета. Това реши парламентът, като одобри окончателно текстове от промените в закона за съдебната власт. Срещу т.нар. „кариерен бонус" възрази опозицията.

Любен Корнезов от БСП попита: „Дали принципът, който искаме да въведем, не е половинчат? На съдиите, прокурорите и следователите, шефа на ВСС ще дадем бонус. Но има членове на ВСС, които не са съдии, прокурори и следователи. Ако член на Висшия съдебен съвет е доцент, като напусне ВСС, автоматично ли ще стане професор? Отговаря се „Да". Има Конституционен съд, защо не дадем по-висок ранг и на конституционните съдии автоматично? Той може да е бил окръжен съдия и да е станал член на Конституционния съд. Цялата история е безпринципна".

Юлиана Колева от ГЕРБ коментира: „Съмнявам се дали точната дума в случая е „кариерни бонуси", защото през четирите години тези магистрати не могат по никакъв начин да подпомогнат своето кариерно развитие. Те не могат да бъдат атестирани, не може да се оценява тяхната работа по критериите на магистратите. В момента, в който излязат от органа, който всъщност стои начело на управлението на съдебната власт, те излизат с кариерен минус, а не с „кариерен бонус".

Кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет да представят декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването му, реши още парламентът, като одобри на второ четене други текстове от промените в закона за съдебната власт. Данните ще се публикуват на страницата на Народното събрание в интернет.

Специализирано звено към Инспектората на съдебния съвет пък ще проверява жалбите на гражданите за обезщетения заради забавено производство.

Между двете четения на измененията депутатите вкараха и възможността сегашният ВСС да избере следващия главен прокурор.