Над 5 години отнема на двойките с репродуктивни проблеми да имат дете
Над 5 години отнема на двойките с репродуктивни проблеми да имат дете / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 5 години отнема на двойките с репродуктивни проблеми да имат дете
67055
Над 5 години отнема на двойките с репродуктивни проблеми да имат дете
  • Над 5 години отнема на двойките с репродуктивни проблеми да имат дете

При една трета от българите с репродуктивни проблеми минават повече от 5 години от установяването на проблема до раждането на дете. Това е един от изводите в социологическо проучване, проведено по проект на сдружение „Зачатие" и фондация „Искам бебе". Проучването показва още, че средната възраст, на която се установява такъв проблем, е 29 години, а най-разпространеният начин за решаването му е ин витро процедура. Сред причините за проблем със забременяването вече се откроява и мъжкият стерилитет, което разбива разбирането, че вината винаги е у жената, коментираха от фондация „Зачатие".

В изследването са участвали 1070 души, които в момента имат и ли са имали репродуктивни проблеми. Над 23 процента от тях споделят, че са решили проблема си едва след третата година от установяването му, а 31 процента - след петата. Отнемането на толкова време е притеснително, коментира Стефка Сарафова, председател на сдружение „Зачатие": „Кое води до отнемането на толкова време?! Първо, че хората не си признават навреме. Второ, не търсят на време медицинска помощ и съответно така се забавя и разрешаването на проблема, което е излишно. Когато човек потърси навреме медицинска помощ, изясни си какъв е точно проблемът при него, той ще бъде решен не в рамките на пет години, а максимум в рамките на две или три години".

Радина Велчева от фондация „Искам бебе" постави като проблем необходимостта от възстановяване на кабинетите по стерилитет в здравните заведения: „Видяхте, че половината от хората, които са с тези проблеми, казват, че биха желали в техния град, в най-близката болница, да има обучен такъв специалист".

Положителен извод в изследването е, че над 90 процента от изследваните знаят за съществуването на фонда за асистирана репродукция.