/ iStock/Getty Images
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ-СДС, с които се удължава с една година срокът за регистрация на кладенци за собствени потребности. 

Крайният срок за подаване на заявление към басейновите дирекции за вписване в специалните регистри от страна на собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, в т.ч. собствениците на кладенци за задоволяване на собствени потребности, изтича на 28 ноември тази година, посочват вносителите и отбелязват, че този срок неколкократно е удължаван, но процесът не е завършен.

Срокът за предложения между първо и второ четене на измененията, внесени от ГЕРБ-СДС, беше съкратен на три работни дни, т.е. до понеделник включително.
От "БСП за България" са внесли свой законопроект, в който предлагат срокът за регистрация на кладенци да бъде удължен с три години. От "Възраждане" също имат законопроект, с който предлагат да отпадне регистрацията на кладенци за собствени нужди. 

Маргарита Генчева от "Възраждане" коментира, че проблемът не е в удължаването на срока. Тя посочи, че този, който има кладенец, изграден преди 2016 г., може да го регистрира, за всички след това се изисква разрешения за строеж и други документи. 

Иван Белчев от "Демократична България" коментира, че всеки един човек, който има кладенец, може да го регистрира, като това може да се случи дори по телефона. Той призова да спрат да се говорят неистини, че ще се сложат водомери на кладенците. Белчев обясни, че тази информация е нужна за изготвяне на карти къде има кладенец.

Стефан Шилев от ГЕРБ-СДС коментира, че отговорността е на всички, не само на Министерството на околната среда и водите, и кметовете. Той коментира, че след 28 ноември трябва да се продължи работата по регистрация на кладенците, а да не се чака пак краят на срока.

Джевдет Чакъров (ДПС) обясни, че се искат данни за поземлен имот, идентификатор, адрес, начин на ползване, диаметър на тръбата или на зиданите кладенци. Досега многократно се променя срокът и финал на регистрацията няма, коментира той. По думите му този процес трябва да се опрости в максимална степен, така че най-накрая да се извърши тази регистрация. Чакъров каза, че ще внесе едно уточнение - до 10 кубика да се ползват безвъзмездно от физически лица за нестопански цели. По думите му това е предостатъчно за всеки един двор, за всяко едно семейство.
БТА