Москов предлага по-висока здравна вноска за хората без профилактичен преглед
Москов предлага по-висока здравна вноска за хората без профилактичен преглед / БГНЕС, архив
Москов предлага по-висока здравна вноска за хората без профилактичен преглед
80347
Москов предлага по-висока здравна вноска за хората без профилактичен преглед
  • Москов предлага по-висока здравна вноска за хората без профилактичен преглед

Пациенти, които не ходят на редовни профилактични прегледи, да бъдат санкционирани. Когато се установи, че има пропуски в годишните профилактични прегледи при даден човек, той или да плаща по-висока здравна осигуровка или ако се разболее, да си заплаща лечението. Това поиска здравният министър д-р Петър Москов по време на здравен форум, който се проведе в Народното събрание.

По-късно министърът уточни, че предложението ще бъде внесено в Министерския съвет, за да може да бъде прието и да се превърне в нормативен акт.

От здравната дискусия днес стана ясно, че в 80 общини в страната няма аптеки, които да предлагат онколекарства, в 50 общини липсват аптеки, които осигуряват инсулин, а 39 общини са без аптеки, които да отпускат лекарства за хронични заболявания. Като основен проблем у нас бе посочена липсата на добра връзка между лекар, фармацевт и пациент.

Здравният министър д-р Петър Москов уточни, че и в момента има глоба за неявяване на годишен профилактичен преглед и тя е в размер на 50 лв. Глобата обаче никога не се прилагала: „Затова за мен решенията са две и ще бъдат внесени като проект - те са свързано или с увеличаване на вашата персонална здравна вноска за следващата година - с колко, това е въпрос на конкретни разчети, но това е икономическа санкция за вас, или ако вие не сте изпълнил задължението си да отидете на профилактичен преглед, ще трябва да заплатите лечението си през следващата година, каквото и да бъде то".

Вероятно ще трябва да се промени и трудовото законодателство, така че хората да могат да ползват един ден в годината, за да направят своя профилактичен преглед, добави Москов: „Това трябва да бъде съчетано и с различен начин на оповестяване и график на личните лекари, за да може тези неща да съвпаднат, от рано да е ясно и да не се получава натрупване. Възможността аз да отделя от собственото си работно време, трябва да съвпадне с предварително уточнен график заедно с личния ми лекар, който да направи това".

По време на дискусията пациенти отново поискаха отделен Закон за правата на пациента. Оказва се, че делата за лекарски грешки, заведени от пациенти, се увеличават, посочи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов: „Моето лично мнение е, че позитивно би било да има закон, но като си представя колко дебати ще има във връзка с този закон, колко мнение ще се изкажат, колко бавно ще се случи това - не знам дали това от стратегическа и тактическа гледна точка е правилният ход в този момент".

Въпреки тревожните данни, които редовно се представят като резултат от българското здравеопазване, се оказа, че страната ни е в челната тройка в Европа по достъп до лекарска грижа.

По време на дискусията обаче за пореден път бе подчертано, че у нас няма точна дефиниция на термина "лекарска грешка."