Книгата „Моят куфар на точки” е наръчник за деца на разведени родители. Тя е насочена предимно към най-малките на възраст между 3 и 6 години. 

Най-трудното нещо, след като едно семейство се разпадне, е етикетът. Този етикет сега изглежда по-лесен за носене, но поколения назад,  е много срамен и много страшен и означава, че партньорите са се провалили. Те не стават за партньори. И често пъти бъркат партньорството с родителстване и често пъти остават с усещането, че не стават и за родители”, обясни  Надежда Милева, детски психолог и психотерапевт, предаде NOVA.

Детето носи това преживяване като собствен етикет. Най-трудното за него е как да опази обичта си към всеки един от родителите.

Аз съм лош и затова мама и тате се разделиха. Конфликтът на лоялност е най-трудното нещо и същевременно как да запазиш уважението към другия. В България е много разпространено етикирането на единия родител. И детето трябва да се справи с това преживяване”, допълни Надежда Милева.

В книгата детето разбира, че въпреки раздялата на родителите, то продължава да е обичано.

Аз смятам, че така може да се предаде на детето, че ще бъде в плюс за него и то ще бъде много по-адаптивно за предизвикателствата в живота си. И лично според мен не трябва да разглеждаме ситуацията като негативна”, коментира Виктория Бисерова, издател.