Дни преди вота има десетки сигнали от граждани под карантина, които няма да могат да гласуват в изборния ден. Днес изтече последният срок, в който те можеха да подадат заявление за гласуване с мобилна урна. Оказва се обаче, че много голяма част от тях няма да могат да го направят, разказва NOVA.

Основната причина – законодателството не им позволява да гласуват, ако са карантинирани на адрес, различен от постоянния или настоящия.

Тези, които бъдат карантинирани след 31 март, също ще са лишени от правото си на глас, тъй като днес изтече последният срок за подаване на заявление. А онези пък, които успяха да подадат заявление се сблъскаха с множество проблеми. 

„Изпратих заявлението тази сутрин. Звъннаха ми веднага, за да ми кажат, че всъщност не мога да гласувам, защото адресната ми регистрация не е в Пазарджик”, разказва Антонио Думбалаков.

Той е под карантина от вчера заедно с жена си в апартамента, в който живеят под наем. „Наехме този апартамент временно и не сме подавали заявление за постоянен адрес. Не е честно и съм сигурен, че не съм единственият”, допълва той.

Оказва се, че наистина не е единствен. Десетки сигнали като този на Антонио са получени и в Централната избирателна комисия.

„Много са случаите, в които се попада под карантина на случайно местоположение. За съжаление тези хора няма да могат да гласуват”, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Запитан дали е сигнализирано, че може да се получи такъв проблем, той отговаря: „Не сме се занимавали с този проблем в аспекта, в който ме питате, но не беше трудно да се премисли, че карантината може да се случи на адрес, който е съвършено случен”.

За да гласуват в дома си, карантинираните трябва да подадат заявление (ВИДЕО)

На тези избори Мелани Кунчева също няма да може да гласува. След дълго търсене как може да упражни правото си на глас под карантина в община Елин Пелин разбира, че най-вероятно няма да може заради задължителния минимум от подадени заявления, за да бъде организирана мобилна урна. „Трябва да бъдем минимум 10 човека, за да има подвижна урна. За момента сме под тази бройка и най-вероятно няма да можем да гласуваме”, каза тя.

Крум също се сблъсква с множество проблеми, докато организира гласуването си с мобилна урна. Той е под карантина заедно със семейството си след направен антигенен тест в домашни условия. Впоследствие разбира, че му е нужен PCR.  

„Което означава, че ЦИК ни задължава да платим тестове, след което да изчакваме колкото е необходимо резултата и след това да попълним заявление, което не са попълва онлайн. То се сваля, а да го разпечаташ на принтер, да си подсигурим такъв, е втори разход”, коментира той.

Проблем е и липсата на по-мащабна информационна кампания, която да разясни методите на действие.

„Не може да се стигне до касиране на изборите, защото има ясни процедури. Те не са спазени формално от гражданите. Има процедура, по която да реализират правата си, но са пропуснати сроковете, независимо че администрацията не си е свършила работата, за да го изясни”, категоричен е юристът по конституционно право Борислав Цеков.

Пред изборите по време на пандемия стои и друг сериозен проблем, сигнализират от ЦИК. На този етап няма достатъчно желаещи членове за подвижните секционни комисии, които ще обслужват избирателите под карантина.
NOVA