Чрез картинг 225 младежи ще се "борят" с агресията това лято. В рамките на проекта "STOP на агресията" младите хора ще управляват карт и ще участват в дискусионни панели за обсъждане на агресията и начините за намаляването ѝ. Инициативата е на Фондация "Вълшебен свят" и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта.

"Планирани са 5 големи събития - две в София и по едно в Пловдив, Благоевград и Пазарджик през лятото", обяви ръководителят на проекта Костадин Крантев.

Първото събитие е на 3 юни в София картинг ринг, в което ще участват 40 младежи. "Ще ги предизвикаме на картинг пистата, а след това ще обсъдим заедно какво поражда агресията, как можем да ограничим нейното разпространение", обясни Крантев. По думите му целта на проекта е да достигне до над 120 000 млади хора в страната.

"Младежите между 14-29 години търсят своето място сред връстниците, търсят своето признание и затова агресията е специфичен фактор в тази възраст", обясни психотерапевтът Ива Руйчева. Тя посочи, че трите основни причини за смърт в тази възрастова група са - инцидент, свързан с агресия, самоубийство и убийство.

Инициативата "STOP на агресията" ще даде възможност на младежите да се доказват като умели и успешни хора по забавен и градивен начин, вместо по деструктивен начин, подчерта психотерапевтът. Според нея е важно младите хора да видят различни начини, по които могат да реагират.

"Често, ако някой не ни обясни какво друго можем да направим, правим каквото знаем, каквото сме виждали досега", допълни Руйчева. По думите ѝ за спада на насилието помага разговор след дадена ситуация - "какво стана, ти какво направи, какво друго можеше да направиш вместо това, а видя ли какво щеше да стане, ако не беше направил това" - т.е. когато се подчертават негативните и позитивни начини за справяне с проблема.

Според психотерапевта е важно и да се разшири вниманието върху видовете агресия - физическа, сексуална, емоционална, булинг и др. "Двата фактора, които най-много могат да увредят здравето ни, са агресията и самотата", каза още специалистът.
БТА