/ Снимка: Георги Димитров
По думите му той не е в състояние да отговори на всички
"През последната седмицата нещата в Министерството на културата прегряват. Това, че трябва да свършим за 2 месеца всичко, което не е свършено за 10 години, изглежда реалност. Има огромни количества подадени жалби". Това каза министърът на културата Велислав Минеков на брифинг.

По думите му жалбите са разнопосочни – от отделни лица, от собственици на ценни имоти, закъснели с години преписки и др.

"Не мога да отговоря на всички. При нас работата започва рано сутринта, а вечерта продължава и след като се приберем. Моля да бъда извинен от всички, които ме търсят за помощ, но не мога да откликна на всички. Каквото е възможно ще направя, но все пак ние сме част от правителство, което подготвя избори", посочи Минеков.

Той заяви, че в този момент Министерството на културата се е заело с две основни задачи – да направи "основни пътеки за бъдещето на министерството, за промяна в няколко закона, и да се види какво се е случвало в миналото".

По думите на министъра на културата има много предложения за промяна в Закона за културно наследство, за радиото и телевизия, авторските права и др.

"Има предложения и за Института за недвижимо културно наследство. Самият институт е пред проблем, не са виновни работещите в института, виновни са тези, които го унищожиха. Имаме сериозни намерения този институт да стане действащ. Имало е хора, които чакат становище 3, 6, 8 и нов рекорд – 12 години. Не са виновни специалистите. Това беше систематично и за мен целта е корупция и унищожение на паметници на културата. Тази разруха е ясна, тя е безконтролна и останала ненаказана. Затова трябва да променим Закона за културно наследство", категоричен е Минеков.

Той заяви, че има огромен списък от „нещастни явления“, подпомагани от предишното министерство. Минеков обяви, че ще предаде на прокуратурата данни за установени нарушения при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните паметници на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на сградата на НГДЕК и на подземието на бившия конак в Националната галерия.

"Списъкът е отчайващ. Тази политика на тайнственост остава. Има две посегателства върху името на Левски. За мен това е безсрамие в името на усвояване. Надявам се тези хора от предишните управляващи да изпитат срам и да се извинят. Едното е реставрацията на паметника на Левски. Такава реставрация не се е състояла. Друго нарушение е извършено в Националната галерия – на паметно място, посветено на загиналите по време на освободителното движение в София. Започва се ремонт, който променя много от оригиналния изглед", посочи още министърът на културата.

"Няма яснота как са използвани средствата за реставрация и на паметника на цар Освободител", каза още министърът на културата. По думите му "така наречената реставрация е продължила три месеца".

"Почти същата композиция е паметникът на Фридрих Велики в Берлин, където мои приятели ме осведомиха, че истинската реставрация е продължила 11-12 години", посочи Минеков.

"На 5 септември 2012 г. паметникът в центъра на София е демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с любимия на българите инструмент ъглошлайф и отнесен в селски двор в село Требич", уточни министърът на културата Минеков. Паметникът е монтиран обратно на 29 ноември 2012 г.

Столичната община е възложила всички ремонтни действия, наричани реставрация, на Камарата на строителите в България, посочи министърът. "Става дума, че средствата ще бъдат осигурени от руската хуманитарна организация "Поколение", добави той и попита какво общо има строителната камара с реставрация. "Ние няма да строим. Той вече е построен, паметникът го има. Никога не съм чувал строителната камера да се занимава със строеж или реставрация на паметници. Тази измама ще я разкажа и на посланика на Русия", добави Минеков.

Той припомни, че депутатът Андрей Скоч е "насочил" 1 200 000 лв. за реставрация на паметника и че същите тези средства е трябвало да бъдат използвани и предадени на строителната камара.

Минеков обясни, че Скоч е в списъка със санкционирани лица от правителството на САЩ. Определян е като част от организираната престъпност в Русия и съществен елемент в тази престъпност, каза министърът на културата.

"В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства. Надявам се да се е случило това, за което са били предназначени", каза министърът и допълни, че има информация от човек, представящ се за член на управителния съвет на камарата, че общата сума е 1 милион 820 хиляди лева.

На среща по желание на посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин с министър Минеков и вицепрезидента Илияна Йотова е била обсъдена възможност за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Проектът има подкрепата и на Лувъра. Скоро предстоят срещи и уточнения между парижкия музей, българското Министерство на културата и френското правителство.

Министерството на културата подготвя и писмо в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 9 милиона лева от ремонта на Ларгото. В името на националния интерес ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. „Този доклад е шамар. Унижение. Той няма цена“, коментира министър Минеков, който заяви, че ще продължи да изисква информация за действията на българската прокуратура по случая.