Малена Филипова: Инспекторат трябва да контролира съдебните актове по същество
Малена Филипова: Инспекторат трябва да контролира съдебните актове по същество / netinfo

Корупция в съдебната система се осъществява и чрез съдебни актове, постановени в разрез с доказателствата – тенденциозно образуване и прекратяване на дела, и неправилна квалификация на престъплението от самото начало. Това заяви завеждащият Инспектората на Върховната касационна прокуратура Малена Филипова. Тя предлага специален орган в съдебната система да контролира актовете на съдии и прокурори по същество и да се търси отговорност на такива магистрати.

Голяма част от нарушенията в прокуратурата се вършат от професионалистите, които се възпрепятстват съдебното производство. Съдебните актове, когато са в разрез с доказателствата, дават основание да се заподозре, че има престъпление по служба и

на магистратите, които са ги постановили, трябва да се търси наказателна отговорност. Тя посочи, че има дела, в които съдът и прокуратурата са се обединили в обслужването на нечии интереси.

Според нея, трябва да има орган, който да оказва реален текущ контрол върху съдебните актове и да показва нарушенията на закона в тях. Този орган може да е вътрешен инспекторат с разширени правомощия, и според Филипова няма значение дали ще се избира от съдебната система или от парламента. Инспекторатът на прокуратурата проверява вече няколко такива приключени дела. Според заместник председателя на Върховния касационен съд Румен Ненков обаче е възможно да има само институционален контрол пред по-горните съдилища и прокурори. Според него по- опасно е, ако има друга зависимост - между съдиите и други власти - например политическа или общинска.

Депутатът от СДС Елеонора Николова подкрепи идеята на Малена Филипова и добави, че все още има време това да бъде включено в четвъртата поправка на Конституцията.