М. Тодорова: Президентът не е арбитър, но споделя отговорността за това кой ще оглави ВКС
М. Тодорова: Президентът не е арбитър, но споделя отговорността за това кой ще оглави ВКС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
М. Тодорова: Президентът не е арбитър, но споделя отговорността за това кой ще оглави ВКС
77799
М. Тодорова: Президентът не е арбитър, но споделя отговорността за това кой ще оглави ВКС
  • М. Тодорова: Президентът не е арбитър, но споделя отговорността за това кой ще оглави ВКС

Ако президентът подпише указ за назначаването на Лозан Панов за председател на ВКС, това ще е знак към магистратите, че могат да кандидатстват за административен пост само ако имат гръб. Това коментира в интервю за Дарик съдия Мирослава Тодорова.

Бившият председател на Съюза на съдиите изрази надежда държавният глава да проведе консултации за направения преди дни избор от Висшия съдебен съвет, така както призоваха в писмо до Росен Плевнелиев от съдийския съюз и от няколко неправителствени организации.

„Поначало би следвало такива консултации президентът да предприема винаги, когато не е убедителен изборът на ВСС. Процедурата включва споделена отговорност и на ВСС, и на президента при назначаване на така наречените „трима големи". Което означава, че без указа легитимацията пред съдиите и обществото не може да приключи", каза Тодорова.

Тя напомни, че съдиите са изразили своите тревоги по отношение на избора на ВСС, който е взел решение да предложи Лозан Панов на президента. Според тях цялата процедура не е била достатъчно прозрачна и убедителна.

„ВКС е на върха на пирамидата на общото правосъдие и до голяма степен председателят е лице на значителната част от съдийството", напомни Тодорова. Тя каза, че процедурата може да изглежда технически проблем, но съвсем не е без значение, защото тя е предвидена, за да се осигури справедливост и състезателност на участието.

„Президентът не е арбитър, той е суверенна власт, която трябва да вземе решение въз основа на същите изисквания, които поставя пред себе си ВСС. Трябва да приеме, че изборът е убедителен, а решението прозрачно. Съпротивата срещу реформата включва и обезценяване на съдийското самоуправление. Няма такова нещо като лобито на съдиите. Властта са съдиите, съжалявам, ако на някого това не му харесва, но така или иначе административните органи, които са създадени, за да подпомагат дейността, която ние правим ежедневно, решавайки ежедневно множество дела, е да не се конфронтират с нас. И това, което ние правим, не е за да търсим безсмислена конфронтация", каза Тодорова.

Според нея ако държавният глава подпише указ, това би било знак към колегите й, че би следвало да кандидатстваш за административен пост, само ако имаш подкрепа на силното мнозинство във ВСС, а иначе няма смисъл.

„Това е знак, който само индиректно не касае гражданите. Виждате за другите конкурси за председатели в определени райони по места понякога дори няма кандидати извън така наречената съдебна номенклатура", каза съдия Тодорова.