Лъчезар Иванов представи мотивите за вота на недоверие
Лъчезар Иванов представи мотивите за вота на недоверие / netinfo

В парламента продължават дебатите по петия вот на недоверие към правителството. Основният мотив за искането за оставка на кабинета е неговата обвързаност с организираната престъпност.

Мотивите към искането за оставка на кабинета представи независимият депутат Лъчезар Иванов, който е член на ГЕРБ. Излизането му на трибуната предизвика негативните реакции на мнозинството.

Първи за изказване след това взе думата зам.-председателят на ДПС Касим Дал. По думите му акцент в дебата трябва да бъде върху реформата в МВР. Той декларира подкрепа за всяка необходима промяна. Дал изрази недоволството на ДПС за това, че в МВР не се допускат назначения на представители на други етнически групи. От движението ще настояват за стриктно спазване на правилата, строга наказателна отговорност за хора, които злоупотребяват с класифицирана информация. Нормално е да търсим истинския генезис на причините, а не персоналния му израз, добави той. С какви персонални промени ще бъде довършена реформата не е ваша работа, това е тема на управляващата коалиция, обърна се към опозицията Дал. Безпринципните атаки срещу МВР са атака срещу държавността, заяви той. Дал обяви, че ДПС ще подкрепи правителството с воля за кардинални реформи в МВР.

В изказването си Пламен Панайотов от БНД заяви, че не може във ведомството да бъде проведена акция „Чисти ръце”, когато едната ръка е заета да се здрависва с престъпници, а другата да прибира рушвети. Затова по думите му може би трябва да се направи операция „Чисти крака”.

Иван Гороломов от левицата припомни, че Пламен Панайотов като вицепремиер е отговарял за този сектор.

Георги Георгиев, независим депутат, поиска служебен кабинет, който да започне да работи в името на България.

Мая Манолова от левицата определи този вот на недоверие като упражнения за обединението на опозицията. Трудно се прави реформа в МВР при скандали до дупка, коментира тя. Манолова припомни, че проблемите с мафиотските структури не са от последните две години.

Дебатите продължават, гласуването ще бъде утре.