Кунева: Няма млад учен, който да може да оцелее в България
Кунева: Няма млад учен, който да може да оцелее в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кунева: Няма млад учен, който да може да оцелее в България
60435
Кунева: Няма млад учен, който да може да оцелее в България
  • Кунева: Няма млад учен, който да може да оцелее в България

Липсва идея за политика във фонд "Научни изследвания". Това заяви лидерът на партия „България на гражданите" Меглена Кунева пред журналисти, като допълни, че в момента няма млад учен, който да може да оцелее в България. Бившият председател на Съвета на ректорите проф. Камен Велев заяви от своя страна, че страната ни усвоява 10 пъти по-малко евросредства от страни като Австрия. Той добави още, че в Съвета на Фонд "Научни изследвания" присъстват хора, които не работят в приоритетните научни сфери за страната ни. По думите му рецензентите също се избират по непрозрачен начин и определи като проблем нерегламентираното подценяване и надценяване на определени научни области.

Седмица след като Министерски съвет одобри създаването на Оперативна програма „Наука и образование" от партията на Меглена Кунева твърдят, че казаното от образователния министър Сергей Игнатов, че само България не е имала такава оперативна програма до сега, е лъжа. Това обясни проф. Камен Велев: „Според сайта на Европейския съюз само две държави имат оперативни програми и то само образование - Чехия и Словакия. Няма друга държава, която да има оперативна програма, свързана с образованието".

Според Кунева друга неистина е казаното от управляващите, че досега страната ни не е разполагала с европейски средства за наука и образование. Тя поясни, че в настоящия програмен период в тази насока са предвидени минимум 800 млн. евро: „Не мога да си представя, че на четвъртата година от управление министърът на образованието няма да знае, че на негово разположение са 800 милиона през три програми. Но те са тук, тях ги има. На всичкото отгоре, тази лъжа да се мултиплицира през странични говорители на ГЕРБ. Това е лошо за нацията".

От „България на гражданите" твърдят още, че е необходимо оценката на проектите във Фонд „Научни изследвания" да се прави от чуждестранни експерти, както и в правилника на фонда да се отдели и съществено място за етичните правила с цел намаляване на корупционните практики и конфликта на интереси.