/ iStock/Getty Images
Парламентарната комисия по външна политика, културната комисия и тази по електронно управление приеха на първо четене законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г., внесен от Министерския съвет.

Министерството на външните работи (МВнР) и външнополитическата дейност на страната от години е недофинансирана, каза Елена Шекерлетова, зам.- външен министър, която изрази становище от името на ведомството.  

Предложеният за настоящата година бюджет е в размер на 173,2 млн. лв., посочи тя. По думите ѝ- номинално, това е нивото от 2009 г. Шекерлетова отбеляза, че през последните години се наблюдават сериозни инфлационни процеси. Същевременно БВП на страната е нараснал от 56 млрд. лв. през 2007 на 165 млрд. лв. през миналата година, посочи тя. Според нея това показва, че продължава тенденцията да намалява процентът от БВП, който се заделя за бюджета на МВнР.

На представянето на проектобюджета присъстваха министърът на културата Кръстю Кръстев, заместник-министрите на културата Виктор Стоянов и Чавдар Георгиев, Евгения Петкова – началник отдел в дирекция „Финанси на общините“ на Министерството на финансите (МФ), Георги Керезов – главен експерт в дирекция „Държавни разходи“ в МФ, генералните директори на Българската телеграфна агенция (БТА) – Кирил Вълчев, Българската национална телевизия (БНТ) – Емил Кошлуков, и Българското национално радио (БНР) – Милен Митев, както и председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че спрямо 2022 г. в бюджета за тази година е налице сериозно увеличение на средствата за министерството. „Това ще обезпечи ключови дейности“, допълни той.

По думите му с тези средства работата на министерството ще тече гладко, което не е било така през миналата година. 

Бюджетът на министерството е над 66 млн. лева. От тях малко над 22 млн. лева са средствата за персонал, 37 млн. лева отиват за издръжка, 7 млн. лева са капиталовите разходи, обясни министър Йоловски. Сериозно увеличение има в средствата за поддръжка на държавния хибриден частен облак, както и за издръжката на сградния фонд и разходите за заплати. 

Като сериозен проблем, министърът отчете липсата на адекватен сграден фонд. По думите му проблемът е наглед битов, но оказва сериозно влияние върху работата на министерството.

„Поискали сме и сме получили ресурс, така че да завършим ремонтите дейности на сгради“, посочи той.

„Изключително доволен съм от съвместната работа с Министерството на финансите. Те разбраха голяма част от нашите притеснения, нуждите ни са адресирани адекватно“, заяви Александър Йоловски.

Министърът обясни, че този бюджет на министерството е правен експресно и кризисно. „Истинската визия ще видим в бюджета за 2024 година“, каза още той.
Биляна Иванова/БТА