Още през 19 век хората са се събирали на родови срещи на Роженските поляни. По-късно мястото се огласява от оркестъра „100 каба гайди“ на Апостол Кисьов, Георги Чилингиров, Валя Балканска, Христина Лютова и Надежда Хвойнева. Тези музиканти стават известни за широката публика именно на тези събори. Първото надпяване е през 1961 година. През 1993 съборът става национален. С Роженските поляни е свързана и националната дарителска кампания „България заслужава“, която стартира днес, съобщи БНР. 

В тези мрачни времена приемаме предизвикателството да издигнем най-високия пилон в Европа, на който да се вее българското знаме. Това обясни пред БНР Симеон Караколев от фондация „Наследство в бъдещето“.



„То ще бъде и най-високото родно знаме в света, представляващо призив за духовно начало. Трябва да събудим българския дух и да стимулираме единението“.

Симеон Караколев се надява догодина, на Роженските поляни, да бъде поставено българското знаме на височина от 111 метра. Разчетите сочат, че това ще струва около 1 милион лева. Представителят на фондация "България заслужава" обяви, че ще има ежеседмична отчетност, както и че ще бъде заснет документален филм, показващ изработката на това съоръжение.
БНР