Какво да правим при лавина
Какво да правим при лавина / БГНЕС, архив

В планините има сериозна лавинна опасност. В същото време десетки са скиорите, избрали да карат в така наречената пудра извън пистите. Какво да правим, ако попаднем в лавина?

Най-важно е да се запази самообладание, съветват планинските спасители пред бТВ.

Хубаво е да бъдат двама-трима човека, когато карат в такива терени, защото другарската взаимопомощ е най-важното нещо.

Факторът време е един от най-важните. След 18-тата минута рязко намаляват шансовете за добър край - пострадалият да бъде намерен жив.

Сноубордист събори малка лавина над Банско

Има специални уреди, с които много бързо се открива човек, ако попадне в лавина, обясни спасителят. В раницата трябва да има също лавинна лопатка, сонда, с която се локализира пострадалият.

Спасителят препоръча на всички фрийрайдъри, които искат да карат извън пистата, да посетят курс в ПСС - лавинен курс, който е в рамките на 3-4 дни, където се дава богата информация как се работи с уредите.

Лавина падна в прохода Петрохан и затвори пътя Монтана - София за часове

Как се задейства лавината?

„Със самото спускане се подсича снегът и снежната маса се освобождава, защото в момента няма здрава основа, отдолу има един слой лед и го събарят", обясниха спасители.

Според тях скиорите правят това, защото не са запознати с терена и не знаят къде да карат.

Пет минути могат да спасят живота ви, казват специалистите. Той показа брошура за поведението на хората в планината при попадане в тежка ситуация. С новото приложение на ПСС много лесно могат да локализират мястото на пострадалия само с един бутон.

Да предизвикаш лавина не е трудно.

Лавина падна в Пирин, сноубордист пострада

„Подсичат склона и снегът се освобождава в този момент. Най-вероятно се надяват, че няма да се случи на тях", каза спасителят Ивайло Валеов.

Никой не признава, че е свлякъл снежна маса. Един румънски турист, когото лавина изхвърли върху дърво в Пирин, твърди, че не помни нищо:

„Не знам какво се случи, много съм объркан. Няма проблеми, добре съм, благодаря".

Румънският скиор ще заплати близо 600 лева, защото застраховката не важи в забранените зони.