Кабинетът одобри здравната реформа на Петър Москов
Кабинетът одобри здравната реформа на Петър Москов / БГНЕС
Кабинетът одобри здравната реформа на Петър Москов
80246
Кабинетът одобри здравната реформа на Петър Москов
  • Кабинетът одобри здравната реформа на Петър Москов

Национална здравна карта ще определя и планира потребностите на хората от болнична и извънболнична помощ, а специална комисия ще преценява, дали да се издаде разрешение за дейността на нова болница, според това, дали населението в даден район има нужда от такава. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, гласувани днес от правителството.

С тях Здравната каса получава правото да избира болниците, с които да сключва договор, в селищата, където има излишък на легла. Предвижда се още касата да сключва договор само с лечебни заведения, които осигуряват комплексно лечение на социално значимите заболявания, определени в основния здравен пакет.

Идеята на промените е да се гарантира, че с парите от здравните осигуровки ще се заплаща за качествена и комплексна медицинска помощ, заяви ресорният министър д-р Петър Москов.

Здравният министър защити предложените промени, като посочи, че има нещо дълбоко сбъркано в модела, при който у нас годишно се разкриват повече болници, отколкото казина.

„Държавата и националният фонд спират да финансират структури и започват да финансират лечение. Колкото е по-комплексно това лечение, толкова по-добро е финансирането или само тогава го има. Толкова е просто”, заяви Москов.

Законопроектът узаконява 12-часовите смени на медиците, които според Кодекса на труда трябва да имат определен брой часове на месец при 7-часов работен ден.

„Всеки един български лекар отива в 20.00 ч. на дежурство и си тръгва в 8 часа на следващия ден. Това е медицински факт и ние просто привеждаме закона към реалността”, обясни Москов.

Предвижда се връщане на възможността за приватизация на болници, с цел привличане на частен капитал и инвестирането му в съществуващите лечебни заведения.