Искат оставките на Рашидов и заместника му
Искат оставките на Рашидов и заместника му / Sofia Photo Agency
Искат оставките на Рашидов и заместника му
35300
Искат оставките на Рашидов и заместника му
  • Искат оставките на Рашидов и заместника му

Оставките на културния министър Вежди Рашидов и неговия заместник Димитър Дерелиев искат представители на няколко асоциации в областта на културата. Поводът е промяната в закона за филмовата индустрия, предложена от няколко народни представители, които според членове на асоциациите нямат никакво отношение към културата и поради некомпетентност обричат българското кино на изчезване.

Според последните изменения на закона финансирането на филмовата индустрия у нас ще става само ако има достатъчно средства. Срещу тези промени основно се обединиха протестиращите. Ако това се случи, поне няколко години няма да има българско кино, заяви Диана Андреева - директор на обсерваторията по икономика и култура.

„Ние изключваме изобщо тази възможност да се случи приемането на Параграф 82 и оставането на поста на г-н Рашидов. 42 млн. повече са целевите средства за министерство на културата, върху тези 94 млн. от държавния бюджет, но там не е предвиден и лев за филмопроизводство. Пари има, както се казва, но някой не желае развитието на българската филмова индустрия. Не може един филм да се прави на всеки десет години. А и статистиката, с която разполага и Съюзът на българските филмови дейци, че 40 режисьори в последните 20 години са направили по един филм е ужасяваща. Хубаво е да има инфраструктурни проекти, хубаво е да се строят зали, Лувъри, но още по-хубаво е, когато има и кой да ги ползва. Болен, необразован и неодухотворен народ не е необходим на България", коментира Андреева.

От асоциациите заявиха, че ще се включат в масовия протест на художниците, музикантите, учените и лекарите в България.