Премиерите на България и Полша Бойко Борисов и Беата Шидло
Премиерите на България и Полша Бойко Борисов и Беата Шидло / БГНЕС
Европейският съюз трябва да остане единен и да не се движи на "две скорости", казаха пред журналисти премиерите на България и на Полша Бойко Борисов и Беата Шидло след среща в Министерски съвет.  Шидло похвали България за добрата защита на границата на Евросъюза и заяви, че страната ни е напълно подготвена да стане член на Шенген.
 
„Днешната ни среща показа, че България и Полша имат много общи неща. Двете страни смятат, че единността е основа за бъдещето на ЕС“, каза Шидло.

Беата Шидло
БГНЕС

За нас е важно да бъдем заедно - имаме общи теми, като инфраструктурата, социалната политика и разбира се сигурността. Благодаря,че България се справя със задълженията си за защита на външните граници на ЕС. Това показва, че чрез ангажираност може да се води ефективна политика. България трябва да влезе в Шенген. Политиката към Западните Балкани е нужно да бъде амбициозна и отворена“, каза премиерът на Полша.
 
Благодаря за признанието, че България е най-добрата външна шенгенска граница“, каза от своя страна Бойко Борисов.

Бойко Борисов и Беата Шидло
БГНЕС

„Обръщам се и към работниците, и миньорите в Стара Загора, за да им кажа, че обсъдихме темата на минната индустрия и на ТЕЦ-овете, и ще се опитам да ги спасим“, каза Борисов.
 
„С много такт, с разговори и с взаимни компромиси при разговорите си колегите от Западна Европа обясняваме, че страните от Балканите се нуждаят от шанс за интеграция, иначе гражданите им ще отидат при тях. Ако младите хора нямат перспектива, те ще отидат в други страни. Рецептата е присъединяване, свързване, туризъм, култура и бизнес. Ние с Полша сме минали по този път“, каза Борисов.

Бойко Борисов и Беата Шидло
БГНЕС

Обсъдихме и срещата с френския президент Еманюел Макрон във Варна. Беата Шидло ми благодари, че тогава защитихме Полша, каза Борисов.
 
„Трябва да се намери разумен компромис между страните от ЕС. Категорични сме, че където сме се забавили, са нужни повече усилия, но Европа трябва да остане единна и всички ние да се чувстваме равнопоставени членове на ЕС. Компромисът и разбирателството, както и основният принцип за единство може да ни помогне много“, добави той.

Бойко Борисов и Беата Шидло
БГНЕС

Нашето послание е единство и солидарност, каза премиерът на Полша. „ЕС е безценен за всички нас“, добави тя.
 
„България и Полша могат да се похвалят с много добри постижения в икономиката. Двете страни ще се подкрепят по проблема на минното дело и на енергетиката, защото имаме и планове за реформи. България е пример за това как е решила въпроса с миграцията и със защита на границите. Ние сме отворени за компромис и за разговори по отношение на командированите работници в други страни на ЕС“, добави Шидло.
 
Бих разделил държавите в ЕС на дисциплинирани на недисциплинирани, каза от своя страна Борисов. „Много пъти съм поставял на масата на разговорите в ЕС въпроса за спазването на критериите от Маастрихт. България си е написала домашното и стриктно спазва правилата. Добрият тон и компромисът водят винаги до по-добър резултат“, посочи той.

Бойко Борисов и Беата Шидло
БГНЕС

Според всички, които са виждали нашата граница се вижда, че ние сме абсолютно готови за Шенген, заяви още той. България е изпълнила всички критерии за Шенген и това е казано на най-високо ниво в Европейския парламент. Ние изпълняваме всички показатели и не представляваме никакъв риск за Еврозоната, добави Борисов.
 
„Смятаме, че някои страни се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси, а според нас най-важното е единството“, каза Беата Шидло. Дискусиите се правят с взаимно уважение и изпълняване на задълженията, допълни тя. Нашите държави са пример как изпълняват задълженията в икономически политики, добави Шидло.
 
Ние се съгласихме 1200 - 1300 мигранти да дойдат в България. Но на всички по време на Съветите на ЕС говорих, че е нужно затваряне на границите и влизане само през ГКПП и при пълна проверка на влизащите дали бягат от война. Икономическите имигранти са друга тема, те могат да отиват там където биват искани. Ние защитихме нашата граница и това струваше на ЕС минималните 160 милиона евро, а на други страни бяха дадени милиарди и то без особена полза“, посочи Борисов.

Бойко Борисов и Беата Шидло
БГНЕС

Спасението на другите страни от ЕС минава през това и други страни да достигнат по-висок стандарт, иначе натискът ще остане върху тях, посочи българският премиер. „Затова съм благодарил на всички представители на страните - донори в Кохезионните фондове“, каза той.
 
Говорихме за нашите задължения към НАТО, каза Шидло.
 
„Полша дава 2 процента от БВП за сигурност. Благодаря на България за подкрепата и затова, че имаме някаква сигурност по Източния и Южния фланг на Пакта. Нужна ни е еднаква сигурност и на двата фланга. В Полша и Балтийските страни сме много обезпокоени от това, което се случва в Русия и в Украйна. Благодаря на премиера Борисов за ясната позиция на България относно съвместната отговорност. Полша е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато не бъдат изпълнени Минските споразумения за Украйна“, заяви Шидло.
 
Вишеградската четворка също има различни мнения за санкциите срещу Русия, посочи от своя страна Борисов.
 
„По въпросите, свързани с НАТО ние изпълняваме стриктно своя ангажимент. Другата тема, за санкциите срещу Русия, може да бъде повдигната на нашето председателство. Със спокоен и прагматичен тон трябва да бъде намерено решение“, допълни той.

Бойко Борисов и Беата Шидло
БГНЕС

БТА