Гласуваме за евродепутати
Гласуваме за евродепутати / снимка: DarikNews, БГНЕС
Гласуваме за евродепутати
20164
Гласуваме за евродепутати
  • Гласуваме за евродепутати

Днес се провеждат изборите за Европейски парламент. В 06.00 часа всички секционни избирателни комисии отвориха врати. Изборният ден ще бъде закрит в 19.00 часа. За участие в изборите са регистрирани 10 партии, три коалиции и един независим кандидат. Официалните резултати могат да бъдат оповестени след 23.00 часа. Това не се отнася за прогнозите на социологическите агенции, а само за ЦИКЕП. По закон комисията трябва да обяви официалните окончателни резултати най-късно до сряда (10 юни).

Тази година 6 704 059 души ще имат право да гласуват за български евродепутати в общо 11 403 секции. От тях 3 485 093 са жени, а 3 218 966 са мъже. Пълнолетие на 7 юни навършват 286 юноши и девойки. 155 812 са записани в избирателните списъци за първи път, което означава, че са навършили 18 години след предишните избори. От списъците за гласуване са изключени 6441 души, които са под запрещение и 6713 души, които изтърпяват наказание в места за лишаване от свобода.

Българските граждани в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас в 51 секции в 30 държави. Само 85 са гражданите на други страни на ЕС, които ще гласуват у нас за български евродепутати.

На европейските избори избирателните списъци ще са съставени по нов механизъм. В тях няма да фигурират ЕГН и номер на лична карта на гласоподавателя. Те ще се вписват в момента на гласуването. Според политическите сили това ще ограничи възможностите за фалшификацията на вота.

Звената на службата за документи за самоличност ще работят през целия ден. Удостоверенията за загубен или откраднат документ за самоличност и невъзможността да бъде издадена нова лична карта ще се издават до 15.00 ч. в неделя. Всички, на които това им се налага, трябва да подадат лично молба в полицията. От 15.00 ч. до 17.00 ч. в изборния ден молби се подават само в Областните дирекции на полицията, дирекцията на столичната полицията и всички районни управления в София.

От Централната избирателна комисия напомнят на гражданите да проверят къде ще гласуват, защото много секции са сменили адресите си. Информация за номера и адреса на секцията ви можете да получите с sms на номер 1410 за всички мобилни оператори, на безплатен телефон 0800 14726 или на интернет адреса: http://grao.bg/elections/.

Българският избор

Българите трябва да излъчат 17 свои представители, които да вземат участие в дейността на ЕП. Общо депутатите в ЕП са 736, като мандатът им е пет години. 

Изборите за депутати в Европейския парламент се провеждат от 4 до 7 юни в рамките на ЕС. В България, както и в още 17 държави те се провеждат днес.

Партиите и коалициите, регистрирани за евровота у нас са 13, има и един независим кандидат. Жребий отреди те да се явят с номер на бюлетината както следва: 1. „Ред, законност и справедливост"; 2. „ЛИДЕР"; 3. ГЕРБ; 4. ДПС; 5. „Атака"; 6. „Коалиция за България"; 7.Съюз на патриотичните сили „Защита", 8. НДСВ; 9. Българска социалдемокрация; 10. „Българска нова демокрация"; 11. „Синята коалиция", 12. „Зелените"; 13. "Напред"; 14. независим кандидат Чавдар Иванов Николов.

Според закона, изборите се произвеждат по пропорционална избирателна система с национални изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати чрез преференциално гласуване. Територията на страната, включително секциите извън границите на България, представлява един многомандатен избирателен район. За разпределянето на мандатите между партиите, коалициите и инициативните комитети се използва методът на най-големия остатък - методът на Хеър-Ниймайер на национално ниво.

Основните функции на Европейския парламент са: 

- законодателна, която споделя със Съвета на Европейския съюз  - т.е. да приема нормативните актове на ЕС. Участието му в законодателния процес помага да се гарантира демократичната легитимност на приетите текстове; 

- бюджетна, която споделя със Съвета на Европейския съюз и по този начин оказва влияние върху разходите на Съюза. В края на бюджетната процедура ЕП приема бюджета в неговата цялост; 

- надзорна - ЕП одобрява кандидатурите за членове на Европейската комисия и има право да поиска оставката й. Той освен това упражнява политически надзор върху работата на останалите институции. 

Съветът на Европейския съюз е основният решаващ орган на ЕС, както и Европейският парламент. Той представлява страните членки и на заседанията му присъства по един министър от националните правителства на страните-членки от ЕС, според сферата, на която е посветено заседанието.

Избраните от 375 млн. души в Европа депутати в ЕП не са групирани на национален, а на партиен принцип. В настоящия Европейски парламент политическите групи са седем: Група на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи; Група на социалистите в Европейския парламент; група на Алианса на либералите и демократите за Европа; Група на Съюза за Европа на нациите; Група на Зелените/Европейски свободен алианс; Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица; Група Независимост/Демокрация.

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 20, като трябва да са представени най-малко 1/5 от държавите членки. Участието в повече от една политическа група е забранено. Някои членове не принадлежат към нито една политическа група и заседават като независими. Позицията на политическата група се определя след вътрешно съгласуване, но никой член не може да бъде задължен да гласува по даден начин.

Колко струват евроизборите у нас

Според одобрената от правителството план-сметка за разходите за евроизборите за тази година те са 13 962 500 лв. Първите евроизбори през 2007 година са стрували на страната ни 12 045 474 лв., показват данни, публикувани от Министерството на държавната администрация.

Според закона в срок до един месец след изборния ден пък партиите и коалициите трябва да представят отчети пред Сметната палата за набраните и изразходваните в предизборната кампания средства.