/ Георги Димитров
"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля." Това заяви за БНР главният прокурор Иван Гешев

Според главния прокурор се намираме в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна такава, с непопълнени състави на над 80 органа.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс."

"Не може обяснението да е само некомпетентност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско", посочи той относно проектозаконите, с които се заявява провеждането на съдебната реформа.

За проекта на закон, с който се цели по-голям контрол върху дейността на главния прокурор, Иван Гешев коментира:

"Този закон не е за контрол, не е за отчетност. Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата. Това е извънредно законодателство. Те си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите."

Според Гешев "те ще го приемат, но за да го направят, трябва да има елементарна юридическа грамотност и базова компетентност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен".

Иван Гешев заяви, че ако промените в НПК и съдебната власт бъдат приети, ще поиска за тях да се произнесе Конституционният съд.

Той потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже".

Вместо да решава проблемите на хората, политическата класа "решава проблемите може би на олигархията, на организираната престъпност", допълни главният прокурор и описа като "цивилизационен сблъсък" срещите си с някои от народните представители.
БНР