Гергина Тончева: Г-н премиер, намесете се за спасението на Класическата гимназия
Гергина Тончева: Г-н премиер, намесете се за спасението на Класическата гимназия / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов да се намеси в наболелия напоследък проблем и да се сложи край на сагата с мястото на Класическата гимназия. За това призова в „Седмицата" на Дарик основателят и първи директор на Класическата гимназия Гергина Тончева. „Господин премиер, уважаеми господин Бойко Борисов, очакваме вашата справедлива намеса за спасението на гимназията", заяви тя.

Все повече назрява недоволство на родители, учители и ученици заради преместването на Националната гимназия за древни езици и култури в квартал "Модерно предградие". Според хората мястото на гимназия, като Класическата, е именно в центъра на града. Родителите пък твърдят, че сградата на улица „Баба" в "Модерно предградие" е опасна за здравето на децата им, защото по стените имало следи от азбест, и са категорични, че няма да пуснат децата си на училище, ако преместването стане факт. Министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че след ремонта с европари на сградата на ул. „Баба" са направени три проверки за вредни вещества, но нито една от тях не е установила наличие на опасни за децата вещества.

35 учители от Националната гимназия по древни езици и култура са подали оставка, потвърди пред Дарик Марта Методиева, преподавател по латински език. Стигна се и до смъртен случай - учителят по немски в Класическата гимназия Бойко Атанасов припадна по време на среща с родители, дошли в сградата на НГДЕК, за да разкажат какво са обсъждали малко преди това в Министерството на културата. Малко след това учителят почина.

Битката с училище е грях и престъпление, един ненужен проект за ремонт лиши НГДЕК от естествената й среда в центъра на столицата, в близост до Софийския университет, БАН, музеите - това каза още в своето есе Тончева. По думите й дори наличието на азбест, което застрашава здравето на обитателите, се омаловажава, важното е да се отчетат незабавно 2 милиона лева за ремонта на сградата в „Модерно предградие".

„Започна една грозна и тъжна война срещу класическата гимназия. Повод е нерешеният проблем с подслона й. Причината е по-дълбока. Преди 22 години гимназията бе запокитена в бунището на квартал „Модерно предградие". Опустошената училищна сграда зееше зловещо, та чак да те е страх да влезеш в нея. Нямахме избор, втурнахме се. С малко пари, с много ядове и огромна любов към децата и училището успяхме да облагородим сградата. Наситихме я с дух, картини и цветя. Надделяхме над всичко с упорит труд. Отдалечеността от културния център ни лиши от първоизвора на учебната ни дейност - Софийския университет, чиято рожба е гимназията, отдалечени и от музеи, галерии, театри, книжарници. Не се уплашихме, но се измъчвахме. И ето, че се откри възможност гимназията да се върне там, където й е мястото - в сградата на 13-то училище. Но един непотребен ремонт в „Модерно предградие" пречи да се избавим от дълголетното ни заточение там", допълни тя.

„Връхлетя ни и неудържим напън - заповед на министъра на културата - незабавно гимназията да се връща в „Модерно предградие", за да се отчете проектът на ремонта за 2 млн. лева. Преместване по никое време, а какво ще стане с голямото изпитание на зрелостниците? След броени седмици е защитата на дипломните им работи, после зрелостните изпити, след тях конкурси за университети. Как при тази промяна останалите ученици ще приключат успешно учебната година. А приемните изпити за нови ученици? Въпроси, въпроси, въпроси..., на които няма отговор", каза още Тончева.

„Разтревожени, притеснени учители, ученици, родители възразяват, но няма кой да ги чуе, няма кой да ги разбере. Важното е да се отчетат незабавно 2 млн. лева. От всичко това войната с Класическата гимназия от грозна стана тъжна и застрашителна. Внезапната кончина на един от основателите й Бойко Атанасов - учител по немски език - разтърси всички ни. Неговата доброта, чистота и деликатност не можа да понесе гаврата с гимназията. Децата са смутени, учителите отчаяни, родителите - объркани. Битката с училище е грях и престъпление", допълни тя.