ГЕРБ-СДС дадоха спешен брифинг от парламента, на който алармираха за назряващ според думите им проблем и „международен скандал“. Депутати от партията призоваха правителството да промени по най-бързия начин Териториалните планове за Справедлив преход на въглищните региони. Те са за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

„Плановете са отложени за приемане в петък от правителството, организира се бързо обществено обсъждане, без да са уведомени заинтересованите страни, въпреки че имаха месеци наред да го направят“, обяви Красимир Вълчев.

„Част от прочетеното в тях е, меко казано, скандално, видяхме индикативен списък с фирми, които ще бъдат подкрепени“, съобщи той, като в същото време не било ясно по каква процедури са избрани тези фирми.

Зад някои от тях „прозират ясно имената на спонсори на „Продължаваме промяната-Демократична България“, няма никакви намерения за инвестиции в преходни технологии за удължаване живота на комплекса „Марица-Изток“, допълни Вълчев и подчерта, че удължаването на живота на въглищните централи не противоречи на прехода, а е условие да има такъв в тези региони.

Ако до 2026 г., както очакваме, бъдат съкратени две трети от хората, затворени две трети от мощностите, а до 2030 г.– 90 процента, хората ще си вземат обезщетенията и никакви водородни долини няма да се случат, районите ще се превърнат в „икономически пустини“, предупредиха от ГЕРБ-СДС.

„Ако техническите кадри, се разбягат няма да има никакви инвестиции. Няма кой да стои и да чака да се реализират 10 години тези инвестиции. Очертава се погром”, добави Вълчев.

„Важно е да удължим живота на въглищните централи, такова е и решението на Народното събрание, но виждаме, че преходът ще е справедлив само за някои неясно как подбрани хора“, коментира още той.

От първата политическа сила призовават правителството и за визия за удължаване живота на комплекса „Марица-Изток“, на въглищните централи. По думите на депутата емисиите трябва да се намаляват, това може да стане и с инвестиции в междинни технологии, но няма такова желание и мисъл в тази посока в момента. Това пречело на подписването на каквото и да е споразумения, както и на това териториалните планове да бъдат внесени навреме – крайният срок е петък. От една страна ще изгубим средства, от друга ще имаме проблеми със системата, подчерта Красимир Вълчев и добави, че „Марица-Изток“ е важен за енергийната система.

Правителството се готви да раздаде 1,706 млрд евро – сумата, записана в плана, на фирми, които никой не знае кои са, откъде дойдоха, участвали ли са изобщо в търг, как са избрани“, на свой ред коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той даде пример с фирма, регистрирана в Люксембург, която ще получи 180 млн. евро, за да построи фотоволтаик на територията на мините. Кой е собственикът ѝ, как я избраха, попита депутатът и допълни, че това е международен скандал. Друга фирма щяла да получи 450 млн. евро, за която също не се знаело каква е. „Това са европейски пари, които се харчат със стотици милиони за произволно избрани фирми“, посочи Добрев и допълни: „Това не е скандал, а международен скандал“.

Ако правителството не удължи живота на централите, не ускори преговорите за това с ЕК, производството на елекроенергия у нас ще е тревожно, предупреди и бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че тези централи дават 46 процента от енергията на страната, а през зимата и до 60.

Според Жечо Станков тези планове нарушават заложените срокове мините и тецовете в България да работят поне до 2038 г. и засягат над 49 000 души пряко или косвено.
БТА, БГНЕС