ГЕРБ: Няма да делим общините на нашии ваши
ГЕРБ: Няма да делим общините на нашии ваши / Sofia Photo Agency
ГЕРБ: Няма да делим общините на "наши"и "ваши"
25752
ГЕРБ: Няма да делим общините на "наши"и "ваши"
  • ГЕРБ: Няма да делим общините на "наши"и "ваши"

ГЕРБ има механизми, с които да не повтори грешките на управлявалите през последните осем години, когато кметовете и общините се деляха на "наши" и "ваши". Това заяви в ефира на Дарик съветникът на премиера по въпросите на регионалното развитие Веселин Златев.

Златев, който и е бивш кмет на Шумен, гарантира в предаването "Кой говори" на Дарик, че подходът на централната власт към проектите и финансирането на местната власт не се базира на партийна принадлежност на градоначалниците по места. "Напълно нормално е кметовете да търсят своите депутати за съдействие - през миналите два мандата са отпускани пари за проекти на кметове от различни политически сили, независимо от партията или големината на населеното място", каза в отговор депутатът от ДПС Янко Янков. Той беше категоричен, че трябва да се запази подходът всички кметове да имат равни условия при процедурите за финансиране на проекти. Янко Янков обаче изрази опасение, че при новото управление се забелязва тенденция процесът на децентрализация на общините да бъде спрян.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова оцени комуникацията между местната и централната власт като добра. По повод сигнала на СДС за осигурените средства за водопровода в Рибново след писмо на кмета Ахмед Башев до лидера на ДПС Ахмед Доган Чавдарова коментира, че в длъжностната характеристика на кметовете е да търсят всички възможни канали за връзка с централната власт, в това и число по партийна линия.

Ето какво каза още Гинка Чавдарова по темата: „Винаги сме повдигали като проблем това да има равнопоставено отношение към исканията на общините и при равни други условия една община да не измества друга. Второто, което винаги сме възразявали - голяма част от инвестиционните ресурси се раздаваха по министерства чрез така наречени национални програми или други фондове и за тази втора част ние винаги сме критикували, че се разпределя несправедливо по неясни поне за нас общините критерии и че там има някакво влияние - дали е само партийно, дали е местно, дали е влияние на депутати и т. н., но не играят еднакви за общините критерии. Нашите най-огромни притеснения касаят справедливото състезание и най-вече, при нормални условия, състезание за средствата по оперативните програми, защото се натрупаха страшно много проблеми, които просто не могат повече да бъдат отлагани. Най-голямото ни безпокойство в тази област е концентрирано към програмата за селските райони и второто ни голямо безпокойство пък към законодателната власт - собствената приходна база на общините в този остарял вид е пред разпад. Ако тази година не успеем да подготвим и приемем нов закон за местните данъци и такси, нов закон за месните финанси, който поправя и слага европейски тип финансиране на общините, 2011 г. няма да бъде възможно общините да продължат нормално".

До два-три месеца ще бъдат подготвени пакет от промени в законите, свързани с местните данъци и финансирането на местната власт, които да позволят на общините както да търсят източници за външно финансиране, така и да покриват новите си задължения, които централната власт непрекъснато прехвърля към тях. Това съобщи в предаването „Кой говори" председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски. Toй уточни, че подкрепата на общините може да дойде с промени не само в Закона за местните данъци и такси, но и в законите за подземните богатства, за собствеността и ползването на земеделските земи. Огромният проблем с просрочените авансови междинни и окончателни плащания ще бъде изчистен в рамките на три-четири месеца, това съобщи още по време на разговора Веселин Златев. Според съветника на премиера това са част от стъпките, които реално ще облекчат кметовете и общините, които дължат пари на фирми-изпълнители. "Това са вече реализирани проекти или такива, които са стигнали някакъв етап на развитие", посочи Златев, но уточни, че финансовия министър ще каже доколко и как ще бъдат изпълнени тези задължения.