Г. Лозанов: През медиите минават най-големите икономически интереси
Г. Лозанов: През медиите минават най-големите икономически интереси / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има нужда от изцяло нов медиен закон, но не мисля, че в момента има шанс за постигане на обществен и политически консенсус за това, заяви по време на 9-та Световна среща на българските медии председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. В момента през българските медии минават най-големите политически и икономически интереси и за съжаление не всички механизми на съпротива работят, каза още той.

Лозанов отбеляза, че медийната регулация може да е слаб инструмент, но все още налага някакви принципи, които са важни в съвременния свят, за да може медиите да бъдат защитени, включително и от самите себе си. Според доц. Лозанов не е важно кой е собственик на медията, а как се финансира тя.

За нов закон за медийните услуги се обяви и Мартин Захариев, според който  българските медии „се оглеждат в грозното огледало на собствените си изкривени отношения”. Плурализмът и разнообразието, незаконната медийна концентрация и прозрачността на собствеността, са неотложните явления в медийната среда, които трябва да регулира новият закон.

Захариев акцентира върху необходимостта от належащи реформи в БНТ и БНР, като най-спешни са икономии в бюджетите им и осъвременяване на мениджмънта. Според него трябва да се промени и начинът им на финансиране, тъй като те предварително са загубили състезанието с частните национални медии. През последните месеци приходите на БНТ са се свили с 50% .

БНТ и БНР са неконкурентноспособни, негледаеми и неслушаеми, каза още Мартин Захариев, в качеството си на член на парламентарната медийна комисия, по време на дискусионния панел за Четвъртата власт на Световната среща на българските журналисти. Той изложи последните анализи, които показват, че по време на футболната среща Армения - България на 11 октомври, аудиторията на БНТ е достигнала 30%, а веднага след края на мача гледаемостта е паднала до 3%. Аудиторията на новия български сериал „Четвърта власт” пък е едва 4%, уточни Мартин Захариев. Трябва да се въведат модерни механизми за управление на двете обществени медии, категоричен е той. Това ще доведе неминуемо до структурни промени и намаление на числения състав.

С революционни предложения излезе водещият на обзорното информационно-политическо предаване „Седмицата” на Дарик Кирил Вълчев. Според него Законът за радио и телевизия трябва да бъде отменен, а СЕМ закрит, тъй като в България има достатъчно закони, които да регулират и саморегулират медийната среда.

Новини от Пловдив