/ БГНЕС, архив
Екоминистърът Емил Димитров определи като "навременна" законодателните промени, внесени от ГЕРБ, свързана с горенето на отпадъци.

Идеята е всички инсталации, които изгарят отпадъци, да минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. 

Министър Димитров даде пример с кмет на населено място, който решил да трупа отпадъци, защото има намерението един ден да направи инсталация за изгаряне.

ГЕРБ: Всички инсталации, които горят отпадъци, да минават през екооценка

"След време този кмет ще се махне и ние ще трябва да се чудим какво да правим с тази огромна пирамида, която сега той трупа, надявайки се някога да направи инсталация и от нея да спечели страшно много", посочи министърът. 
   
"Напълно навременно го приемам това предложение. Ние също имаме ново предложение и се надявам после да бъдат обобщени в един общ законопроект. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и ще се обсъждат между двете четения", добави Димитров. 

Той предположи, че законодателната инициатива ще доведе до критики, тъй като процедурата по ОВОС е бавна.

"Бизнесът ще каже: "Ти пречиш", хората ще кажат: "Ти ни тровиш", няма да ми се размине, аз си го знам отсега", допълни министърът.
   
По повод предупрежденията, че и град Радомир може да остане без вода, Димитров каза: "Всеки град, на който му текат тръбите, с радост би създал криза, за да може някой от София да дойде и да му я реши". 

"Загубите на вода в Радомир достигат 40 на сто. Да си оправят загубите и мисля, че ще имат много повече вода", отсече той. 
  
Според него проблемът на Радомир е бил, че дълги години е черпил вода от тръба, захранвана от язовир "Студена" през помпена станция "Крапец". 

"Градът им беше добре, имаха много вода и се чувстваха добре. Имаха загуби - не ги притесняваше", завърши министърът.