Екимджиев: Проблемът, за който ни наказва ЕК, започва при ГЕРБ
Екимджиев: Проблемът, за който ни наказва ЕК, започва при ГЕРБ / снимка: БГНЕС, aрхив

Данъчният проблем на фирма "Куарт"ООД започва по времето на ГЕРБ, но не бих политизирал и генерализирал този проблем, защото ревизионните актове, с които се отказва възстановяване на ДДС на "Куарт" са потвърдени от съд.

А съдът уж по дефиниция и по Конституция е независим, така че едва ли ГЕРБ е имал пряка намеса в този казус. Това каза пред БГНЕС адвокат Михаил Екимджиев във връзка с това, че ЕК започна наказателна процедура срещу България заради откази на данъчните да възстановяват ДДС на фирми. Екимджиев се е оплакал от името на търговеца на зърно "Куарт"ООД, на когото данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 000 лв. по 13 фактури.

"По-скоро става въпрос за една много по-дълготрайна административна и съдебна практика на българските власти за незачитане на европейските стандарти, свързани с правото на възстановяване на ДДС кредит. Тези европейски стандарти са абсолютно задължителни за България от началото на 2007 г., когато станахме член на ЕС, така че и преди ГЕРБ поне 2 години тези практики са продължавани в нарушение на принципите на европейското право", добави адвокатът.

Неслучайно още 2009 г. ние спечелихме едно дело "Булвест" пред ЕСПЧ, в което този проблем, също беше констатиран, но нашите съдилища и данъчните приеха, че става въпрос за частен случай, отказаха да съобразят действията си с принципите, заложени в решението "Булвест" и съвсем логично сега идва тази наказателна процедура, която е в контекста на правото на ЕС, каза Екимджиев. Той заяви, че е много трудно предварително да се определи в какъв размер ще бъде наказанието за България.

"ЕК преценява тежестта на нарушението, преценява дали нарушението е допуснато в резултат на погрешно тълкуване на някои противоречиво решавани разпоредби на европейското право или става въпрос за съзнателно нарушаване на ясни императиви. А в случая точно за това става въпрос, тъй като са налице десетки решения, включително и по български дела, с които се обяснява кои са изолираните случаи, в които държавата може да отказва възстановяване на данъчен кредит. Това са случаите, в които лицето, претендиращо за възстановяване на данъчен кредит, е действало измамно или недобросъвестно, докато в България това се прави произволно. В огромен брой случаи данъчните отказват ДДС заради нарушения на преки и непреки доставчици, въпреки че получателят на облагаемата доставка, който е платил ДДС и който има право да си го възстанови, е бил абсолютно коректен към фиска. Това е недопустимо в една пазарна икономика и несъвместимо с европейските принципи за свободно движение на капитали", подчерта Екимджиев.