ДПС и НДСВ: Важно е как ще се постигне обещаното от БСП
ДПС и НДСВ: Важно е как ще се постигне обещаното от БСП / netinfo

Идеята да се стимулира с еднократна помощ от 600 лева раждането на второ дете подлежи на дискусия, защото е известно, че по-големите разходи са за първото родено дете в семейството, освен това е спорно дали такава помощ трябва да се дава на всеки „на калпак”. Това каза в интервю за „Дарик кафе” председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Той коментира предложението от пленума на БСП в събота помощта за раждане на второ дете да се увеличи от 200 на 600 лева.

Помощите за раждане на дете са средства, които се дават независимо от дохода – един от спорните въпроси е дали трябва да има подоходен критерий, коментира Адемов.

Според него трябва да има някакъв критерий – например доход до 400 или до 600 лева на член от семейството, защото не можело хора с прилични доходи да се наредят за тази сума в дирекциите „Социално подпомагане”. Въпросът обаче подлежи на дискусия, защото има и други мнения, каза Хасан Адемов.

Според Адемов дори и да са свързани с изборите, предложенията на левицата в социалната и икономическата сфера трябва да бъдат обсъдени в тройната коалиция и съобразени с условията за фискална стабилност.

„Дали тези предложения и обещания са свързани с изборите – очевидно са свързани, няма тайна в това и няма лошо в крайна сметка. Като имаме предвид, че в България винаги има избори, не можем да отнемем правото на която и да е от трите партии да излиза със свои предложения, които да се обсъдят в коалицията”, каза той.

По думите на Хасан Адемов запазването на високата данъчна ставка от 24 на сто за доходите над 800 лева създава условия за укриване на част от тези доходи. За мен тези 24 процента са много, каза той и прогнозира, че подобно предложение ще бъде дискутирано сериозно и даже критикувано от хора в НДСВ и ДПС.

Представените от БСП цели звучат добре, но е важно да се предложат конкретните мерки, за да се постигне предложеното, защото ако нямаме ясна визия за това, е естествено да има очаквания, че това ще бъдат поредни обещания, които няма да бъдат реализирани, коментира за Дарик Лидия Шулева от НДСВ.

Шулева подчерта, че НДСВ винаги е било последователно за намаляването на данъчно-осигурителната тежест. Според нея обаче сега е моментът да се види дали само едно намаление на данъците е достатъчно да реши проблемите на българите. Процентите изглеждат внушително, когато се намаляват данъците, но хората казват, че с тези един-два лева от намалените данъци могат да се купят най-много две кофички кисело мляко, допълни тя.

В момента тежи не толкова данъчната тежест, а осигурителната и неслучайно НДСВ лансира една нова идея за т. нар. „данъчна инвестиция” – много по-добре би било и по-правилно намалението на данъка да отиде за спестяване за допълнителна пенсия, каза още Лидия Шулева.

Чуйте повече в звуковия файл