/ DarikNews.bg
ДПС определи доклада по отношение на върховенството на закона в страните членки на ЕС като обективен и полезен. Интерпретацията от другите партии на доклада обаче била "чисто българска".

 "Общо взето, изглеждаше интерпретацията на партиите като "изгубени в превода". Предвид, че официалният превод на български не е излязъл, всеки го интерпретира от своя гледна точка - или само позитивно - ГЕРБ, или крайно негативно - БСП и някои анализатори и медии. Ние се опитахме да направим обективен прочит", посочи Йордан Цонев от движението.

"ПГ на ДПС намира докладът за обективен и критиката, която се съдържа, за градивна. Тези формати за сътрудничество, за проверка, са винаги полезни за България и не приемаме оценката, че тези механизми са тежест за страната ни, имаме нужда от такива мониторинги. Приемаме с уважение критиката като помощ и подадена ръка за България. Всеки беше направил извадки в зависимост от стратегията, която е възприел", коментира Хамид Хамид.

"Можем да кажем, че и двете страни са прави - ГЕРБ са прави, че има много положителни похвали в доклада, но и БСП са прави, че има сериозна критика по отношение на борбата с корупцията и темата, свързана със съдебната система. Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път, трябва да се отбележи. Разбира се, едни реформи след 2017 г. не могат да дадат резултат автоматично, трябва да мине време, така че в следващите доклади съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат",  допълни депутатът от ДПС.

По отношение на борбата с корупцията има сериозна законодателна база и в зависимост от изпълнението й, смятаме, че резултатите ще дойдат, добави той.

Йордан Цонев пък коментира доклада в частта за медийната среда. Той подчерта, че ДПС е внесла най-важните стъпки в тази посока - за прозрачността на собствеността.

"В тази посока там, където има критики, критиката не може да бъде към законодателството и няма как да бъде отправена и към ДПС. Ние сме направили най-много в посока прозрачност на собствеността и свобода на словото", посочи той.

На въпрос дали може да се мисли за законодателни промени в посока на забрана политици да притежават медии, Цонев отговори, че би могло да се мисли в тази посока.

От движението коментираха и контрола върху главния прокурор.

"Последните промени в Закона за съдебната власт направиха необходимото да изслушваме отчетите на главния прокурор в Народното събрание. Друг е въпросът тези, които говорят за безконтролност, точно какъв контрол искат да наложат върху главния прокурор, защото той е част от независимата съдебна система.

Не приемам тезата, че той трябва да се контролира от една малка група желаещи, които искат да го контролират. А колкото до обществения контрол - ние сме създали законодателна база, с която главният ппокурор идва в НС, отчита движението на всички дела и всеки народен представител има възможност да му зададе въпрос", изброи Хамид Хамид.

На въпрос за новия режим за работата на репортерите в Народното събрание Цонев посочи, че от ДПС не е имало никога проблем в комуникацията си с журналистите.

"Ние сме открити във всеки момент да разговаряме с вас. Няма проблем от наша страна, контактът между журналисти и политици е полезен", посочи той.

"Имахме вече възможност да изразим нашето становище през една от медиите, което изразихме със своето възмущение от ситуацията, в която се намирате вие тук и определението беше "това е още един повод за оставка на председателят на НС", каза и Хамид Хамид.