Доц. Пламен Панайотов: Не се осъществява цялостна наказателна политика
Доц. Пламен Панайотов: Не се осъществява цялостна наказателна политика / БГНЕС
Доц. Пламен Панайотов: Не се осъществява цялостна наказателна политика
51003
Доц. Пламен Панайотов: Не се осъществява цялостна наказателна политика
  • Доц. Пламен Панайотов: Не се осъществява цялостна наказателна политика

Премахването на възможността за споразумение при убийства, причинени на пътя, ще се окаже изключение, което ще ни изправи пред парадокса всички останали случаи на смърт по непредпазливост да допускат споразумение с прокуратурата - дори и при грабеж, придружен с умишлено убийство. Това каза пред Дарик доц. Пламен Панайотов.

Той участва в представянето на поредния брой на „Юридически барометър" и като преподавател по наказателно право коментира планираните от ГЕРБ поправки в Наказателния кодекс, свързани с наказанията на шофьорите, убили човек на пътя: „Не отричам необходимостта да се отговори на очакванията на хората за справедливост в случаите, когато се причинява, макар и по непредпазливост, смърт на пътя. Те са основателни, разбира се. И на това българският законодател трябва да откликне, но отричам начина, по който това се прави. Не е възможно да разрешиш една несправедливост, като създадеш хиляди нови. Как е възможно да се ограничи сключването на споразумения само за този вид престъпления с оглед причиняване смърт по непредпазливост, а да не се подходи генерално, като се имат предвид и другите случаи на причиняване на смърт по непредпазливост".

„Завчера имаше случай отново, който възмути обществото, свързан с лекарска грешка. Ами какво да кажем за случите на трудови злополуки, при които се причинява смърт по непредпазливост? При умишлено причиняване смърт другиму най-тежките случаи, да речем, на грабеж, придружен с умишлено убийство, ще може да се сключва споразумение, а при непредпазливо причиняване на смърт на пътя няма да може. Това говори, че не се осъществява цялостна наказателна политика, че няма ясна визия. Когато се пипа кодифицирано законодателство, пипането макар само на една разпоредба, означава, че трябва да съобразиш как това ще се отрази на всички останали", коментира доц. Пламен Панайотов.