Разследването на киберпрестъпленията в България е на много ниско ниво. Това каза директорът на НСлС Борислав Сарафов по време на семинар на тема "Разследване на киберпрестъпленията", който се провежда съвместно с баварската прокуратура, предаде БГНЕС.

Както на работно, така и на официално ниво с работа по съвместни казуси и случаи, се радвам, че можем да сверим часовника с германските си колеги и можем да видим как работят най-добрите разследващи на киберпрестъпления. Надявам се нашият часовник да не е изостанал, макар че нивото на разследване на киберпрестъпления в България е много ниско. Все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни облаци и виртуалното пространство, и то става все по-уязвимо за кибератаки, каза Борислав Сарафов. Именно затова работата по киберпрестъпленията става все по-важна.

На двустранни срещи днес с баварската прокуратура са били обсъдени и сътрудничество по конкретни наказателни дела, както и работа по дела за трафик на хора, пране на пари, и т.н.

Директорът на НСлС изрази съжаление от факта, че редица международни изследвания показват, че в България има изключително ниско ниво на киберсигурност.

„През 2018 година в страната ни бе приет закон за киберсигурност, но това за съжаление не помогна. Ние получихме хакерски атаки срещу НАП, срещу „Български пощи“, дейността на тези институции беше силно затруднена, предизвика обществени сътресения и вълнения“, заяви той.

Подчертавам, че сътрудничеството ни е отлично, и то трябва да бъде такова, защото темите, по които работим, са трансгранични, и създаването на бариери и препятствия между тях неминуемо се отразява на качеството на разследването, допълни Сарафов. Договорихме и посещение на български следователи в баварската прокуратура, където да се обучават българските следователи, добави Сарафов.
БГНЕС