Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов
Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов / netinfo
Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите, каза в интервю за БТА президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той даде положителна оценка на направеното от правителството в тази посока, но се опасява, че паралелно ще се вдигнат и цените.

Плановете на бизнеса: ще се вдигнат ли заплатите догодина?

Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности, каза още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас "Прослужено време" остава, подчерта Манолов.
 
Големият порок на сегашната ни пенсионна система е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, който вече е 40 години, коментира президентът на КТ "Подкрепа". По думите му така се наказват хората, които са учили и поради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.
 
Линията на бедност догодина - 321 лева

Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж, смята Манолов.Той обаче има идея да се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на ученически и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка служба. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание, посочи синдикалистът.
 
Системата с т. нар. инвалидни пенсии и въобще всички доплащания е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Тя е остаряла и коригирането й оттук и оттам ще доведе само до грешки, затова е необходимо да се пренапише изцяло и наново, категоричен е синдикалният лидер. Според него щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.
 
500 млн. лв. годишно отиват за инвалидни пенсии на фалшиви болни, твърди Каракачанов

Димитър Манолов изрази притеснение от прилагането на европейска директива, която поставя високи изисквания към централите, работещи с въглища. Проблемът не е само български, той касае девет европейски държави, чиято енергетика е сериозно застрашена от това, посочи синдикалистът. Той се опасява, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 процента от български ресурс. Невъзможна и невярна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй" ще компенсира липсата на въглищна енергетика, убеден е лидерът на КТ "Подкрепа".