ДФ Земеделие иска 17,8 млн. лв. от Марио Николов
ДФ Земеделие иска 17,8 млн. лв. от Марио Николов / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

17 830 771 лв. е гражданският иск на Държавен фонд "Земеделие" срещу Марио Николов и още осем подсъдими по делото за източването на фонда по европейската земеделска програма САПАРД. Софийски градски съд даде ход на делото срещу Марио Николов и останалите осем управители на фирми, обвинени в злоупотреба с пари по програма САПАРД.

Защитниците на деветимата обвиняеми заведоха ответни искове срещу ДФ „Земеделие” на стойност близо 26 млн. лв. Основание затова са твърденията на прокуратурата, че в обвинителния акт щетите, нанесени от управителите, са 14, а не 17 млн. лв. Освен това ДФ „Земеделие” вече е завел изпълнителни дела в Софийския районен съд срещу фирмите, като някои от тях са платили съответната поискана сума. Съдът все още не е приел нито един от исковете.

Освен Марио Николов обвиняеми по делото са съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Те са обвинени в документни измами и злоупотреби с пари по програмата.

Работата по случая започна още на 6 ноември 2006 г., когато във Върховната касационна прокуратура бе получен сигнал от германските митници, че български фирми са злоупотребили със средства по САПАРД, използвайки фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране. 

Месец по-късно в Софийска градска прокуратура беше образувано досъдебно производство срещу Марио Николов и други шест души за това, че в периода 2002 - 2005 г. без правно основание са получили субсидии по програма САПАРД за около 14 млн. лева. Като организирана престъпна група те са използвали множество документи с невярно съдържание. Схемата е функционирала като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови и субсидиите от САПАРД са били усвоявани. Участвали са български фирми, занимаващи се с месопреработка. В хода на разследването са разпитани 30 свидетели, сред които 15 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

На 13 декември 2006 г. бяха претърсени различни адреси в София, Шумен, Стара Загора, Ямбол и Перник. Бяха иззети документи, компютърни конфигурации и сървъри. Намерени бяха и процесните месопреработвателни машини. Анализирана е банкова информация, предоставена от 35 банки, изготвени са 15 експертизи, получени са материали по 5 следствени поръчки.

По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите лица - запорирани са 32 банкови сметки и възбранени общо 41 недвижими имота на територията на страната.

На 18 януари тази година Софийската градска прокуратура изготви постановление за частично прекратяване на обвиненията за участие в организирана престъпна група и документна измама по отношение на Людмил Стойков. Прокуратурата прие, че обвиненията не са подкрепени с достатъчно доказателства.

От основното дело бяха отделени материали и срещу Стойков беше образувано досъдебно производство за пране на пари. Освен Стойков, качеството на обвиняеми по това дело имат Николов, Николова, Иванов, Петров и Хаджииванова.

Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия. Назначена е петорна банково-техническа и счетоводна експертиза. Очакват се материали по съдебна поръчка от САЩ. Делото съдържа 36 тома и 19 класьора с материали.