До днес Австрия не поддаваше по никакъв начин по посока приемането на Шенген. Но това е временна позиция, която са решили да представят публично. Преговорите започнаха и ще продължат в следващите дни. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по темата, че Австрия е готова да разхлаби ветото за Шенген и да допусне Румъния и България в т.нар. "въздушен Шенген".

"Виждаме днес позиция на Австрия в хода на преговорите. В следващите дни и седмици вискчо ще бъде на масата и ще бъде ясно", посочи той.

"Това, което не е приемливо, е България да е третирана по-различно от другите държави, това няма да прието", коментира премиерът.

По думите на Денков, договорката е Мария Габриел да стане премиер, а той вицепремиер, няма друга договорка. "Когато ние преговаряхме, ние преговаряхме с ГЕРБ. ДПС се появи, когато обсъждахме промените в Конституцията", посочи той.

Според министър-председателя, те имат нужда от гласове за промените в Конституцията, тъй като трябват 2/3 от гласовете и изрази готовност и други партии да се включат в този процес, като даде за пример БСП.

Премиерът смята, че президентът Румен Радев не е обективен наблюдател в този процес, тъй като е заинтересовано лице по отношение на служебните правителства.

"Имаме тепърва изключително много задачи. Аз очаквам да няма забавяне по никакъв начин в промените в Конституцията, избора на състав на Антикорупционната комисия", коментира министър-председателят в отговор на журналистически въпрос дали финализирането на промените в Конституцията ще спомогнат в промяна на позицията на Нидерландия за влизането на България в Шенген, специално в частта за правосъдната реформа.

Радев: Притеснително е, че парламент с рекордно ниско представителство и доверие посяга на Конституцията

"За мен тезата, че това правителство съществува заради промените в Конституцията, просто не е вярна", посочи Денков, като визира критиките на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че кабинетът се крепи именно върху тази тема. По думите на държавния глава има критично важни въпроси, върху които парламентът следва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван и оправдание за необходимостта от съществуване на управляващата коалиция