/ БГНЕС, архив
„В последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), публикуван през ноември миналата година, е констатирано, че по отношение на показателите, свързани с независимостта на Съдебната система, правната рамка и борбата с организираната престъпност България е изпълнила изискванията“, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.

Кирилов подава оставка, ако мониторинговият механизъм не отпадне

От парламентарната трибуна той отбеляза, че във връзка с продължаващата съдебна реформа у нас, борбата с корупцията на високо ниво и по границите, ЕК отчита постигнат значителен успех, а препоръките ѝ са близо до изпълнението.

„Правителството продължава, непоклатимо и с ускорени темпове, свързани с показателите на МСО, като поддържа активна комуникация с ЕК. Дадена е висока положителна оценка по отношение на работата на правителството, Народното събрание и пряко ангажираните институции“, отбеляза още правосъдният министър.

Данаил Кирилов обяви, че на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, провел се през изминалата седмица в Люксембург, той е провел среща с еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова. „В хода на разговора ни бе отбелязано отличното сътрудничество и активната роля на България по актуалните досиета. Потвърдих твърдата ангажираност на правителството за изпълнение в кратък срок на остатъчните мерки и препоръки от механизма, както и запознах комисаря с текущите законодателни предложения, свързани с отговорността на тримата висши ръководителите в съдебната система“.

Еврокомисарят по правосъдие: Независимостта на съдебната система в България е под заплаха

Отговорът му обаче се оказа незадоволителен за депутата Крум Зарков от „БСП за България“. „Благодаря за отговора, в който заявихте твърдата си ангажираност, но тя не личи от него. Ако така отговаряте и на ЕК, този механизъм никога няма да падне, поради простата причина, че в отговора ви липсва искреност“, заяви Зарков.

Според него управляващите на първо място трябва да изтъкнат онези области, в които страната ни не е постигнат особен напредък. „Например непредсказуемостта на законодателния процес“, подчерта депутатът.
БГНЕС