Д-р Дариткова: Трябва да се даде още малко време на министър Москов и екипа му, намеренията са добри
Д-р Дариткова: Трябва да се даде още малко време на министър Москов и екипа му, намеренията са добри / БГНЕС, архив

Не трябва да се поставят на колене работещите болници, които поемат тежката патология и от които се определя структурата на здравеопазването в България. Това коментира в интервю за Дарик председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че комисията следи внимателно разговорите между НЗОК и БЛС за евентуалното намаляване на цените на клиничните пътеки в болниците заради очертаващия се дефицит.

„НЗОК среща затруднение в момента и смятам, че в момента един добър анализ трябва да намери решение на положението, защото в никакъв случай не трябва да поставяме на колене особено работещите болници, които поемат тежка патология и от които се определя и структурата на нашето здравеопазване", коментира д-р Дариткова.

Проблемът с дефицита трябва да се реши без да се поставят на колене големи и областни болници

По думите й контролът на Касата може да бъде по-ефективен."Факт е, че това, което се въведе с личните карти, изобщо не спря хоспитализациите - трябва да си кажем истината, въпреки че и там се инвестираха средства", каза тя. И добави, че „трябва по-ефективно да се разпишат тези прословути клинични пътеки или въобще да се премине към друг начин на остойностяване на болничната помощ".

„Навигацията на пациента в системата трябва да бъде малко по-организирана, за да може наистина не само той да се превърта през клинични пътеки, а да се дава здраве от тези клинични пътеки, да се дава лечение", категорична е председателката на здравната комисия.

Д-р Дариткова посочи, че има лечебни заведения, които са увеличили с 300% и повече бюджета си през 2014 г. спрямо 2013 г. „НЗОК трябваше да направи контрол, а тя не го е направила още, за това какви са били причините за такова увеличение. Защото масово болниците, които са областни нямат ръст за миналата година повече от 4-5%, максимум 8 на сто. В този смисъл, когато тази година бяха орязани бюджетите на болниците с 5 на сто, болницата с ръст за миналата година от 300% няма да го усети изобщо. Но ние поставяме в затруднено положение именно областните, големите болници, които комплексно обслужват пациентите и имат голям процент спешност, което в момента е относително несправедливо", обясни депутатът.

Без крайни оценки - още малко време било нужно на министър Москов и екипа му

Като законодател, но и като лекар Даниела Дариткова обясни, че има разбирането за трудността, с която се правят промени в системата на здравеопазването. „Трябва да се даде още малко време на министър Москов и неговия екип да разгърне своя реформаторски потенциал. Не бива да се правят все още крайни оценки, защото намеренията категорично са добри", коментира тя.

Според Дариткова трябва да се върви към комплексната диагноза и лечение. Не е била обаче достатъчно обяснена идеята на здравния министър за сливането на болници и приобщаването на онко- и психодиспансерите към общинските лечебни заведения. По думите й първо трябвало да се одобри от парламента предвидената промяна, свързана с пакета на медицинската дейност. При добро обяснение болниците сами щяха да видят предимствата в предоставянето на комплексна услуга на базата на съществуващите в тях отделения, смята председателката на здравната комисия.

Не бил добре мотивиран и механизмът за обединяването на администрацията на девет от столичните болници, както и за създаването на „гражданско дружество" за целта. Юристи в ГЕРБ не били убедени в нуждата от формирането на такава структура. Министърът поел ангажимент пред групата на ГЕРБ два месеца след старта на работа на новата структура, която ще поеме административното ръководство на тези лечебни заведения, да отчете нейната ефективност.

Здравната комисия – гарант, че ще се чуе мнението и на критиците на реформата

Дариткова определи като емоционални изказванията на здравния министър, че ще освобождава директори на болници, несъгласни с идеята за сливане.

Според нея диалогът е полезен и стъпка в тази посока е „Партньорство за здраве" - структурата към Министерския съвет, където ще се обсъждат планираните законодателни промени с участието на всички заинтересовани страни.

„Няма защо да се притесняват тези, които имат критично отношение към някои от промените - трябва да се чуят всички мнения и да се намери най-доброто решение", коментира още председателят на здравната комисия. И подчерта, че парламентарната комисия е мястото, където без страх могат да бъдат представени и чути всички позиции. Напомняйки, че тъкмо там е изслушан и освободеният от поста директор на столичната болница „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Цялото интервю с д-р Дариткова слушайте на Radio.Dariknews.bg