Хората под карантина или пациенти в COVID-отделенията ще могат да упражнят правото си на глас на 4 април за нов парламент. Такава поправка внесоха от ГЕРБ и ОП в закона за извънредното положение. По този начин се гарантира конституционното право на хората под карантина, а в същото време изборният закон няма да бъде отварян.

В проекта те оставят правото на ЦИК да избере по какъв точно начин ще става това - дали с подвижни урни или в специални секции при гарантирането на здравето на участниците в изборния процес. Ако членовете на секции и останалите ангажирани в изборите поискат да бъдат ваксинирани, такава възможност ще им бъде дадена. А при вземането на решенията за правилата на гласуване по време на епидемия те трябва да се консултират със здравните власти и съответните щабове, сформирани за борбата с епидемията от коронавирус.

"В законопроекта предвиждаме възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита, както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите, коментира шефът на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Промените са подготвени след проучване на практиката в останалите държави, където се проведоха избори и където са били въведени специални правила за вот по време на пандемия.

"ОП подкрепи законопроекта с ясното съзнание, че с него гарантираме правото на всеки българин да упражни правото си на глас", заяви съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

Управляващите успокоиха още, че всички български граждани у нас или в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас, ако са изтекли личните им документи.

Няма да има нужда да подават заявления за подмяната им, а личните карти ще се броят за валидни пред СИК, обясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Ципов добави още, че законопроектът дава и възможност, по преценка на ръководителите на дипломатическите мисии в чужбина, да се определя броят на членовете на СИК-овете, но той не може да е по-малък от трима.

Относно настояването на президента за видеонаблюдение в секциите Ципов посочи, че това е закононарушение по линия на личните данни. Отделно от това основният закон на страната не позволява едно лице да бъде заснемане без неговото разрешение.


Младен Шишков: Католиците у нас са скандализирани от датата на изборите


По време на брифинга депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, представител на католическата общност у нас, още веднъж изрази възмущението на вярващите католици от избраната дата от президента - 4 април, Великден за католици, арменци, както и за част от протестантите. Той посочи, че това засяга и евреите, които тогава празнуват четвъртия ден от Пасха, когато нямат право да извършват никаква физическа дейност.

"Този ден, който беше избран, дали е случайно избран - ако е така, показва некомпетентност, а ако не е, означава целенасоченост към определена група хора, разделени на религиозен принцип", коментира депутатът католик.