Чернодробните трансплантации в България са се увеличили
Чернодробните трансплантации в България са се увеличили / cнимкa: Sofia Photo Agency
Чернодробните трансплантации в България са се увеличили
22612
Чернодробните трансплантации в България са се увеличили
  • Чернодробните трансплантации в България са се увеличили

Тази година чернодробните трансплантации са се увеличили в сравнение с миналата, съобщи доц. д-р Никола Владов, началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия към ВМА. Около 40 души в страната чакат за трансплантация на сърце, близо 50 души за черен дроб и над 800 за бъбреци.

Доц. д-р Боян Баев, ръководител на клиника "Сърдечна хирургия" към Университетска болница "Св.Екатерина", обясни, че годишно около 40% от пациентите, включени в листата на чакащи за сърдечна трансплантация, умират. Основната причина е липса на донори.

Д-р Вилиян Платиканов заяви, че се наблюдава леко повишаване на хората, склонни да дарят органите на близки починали. „В момента валидна е т.нар. презумция за съгласие. Тоест ако някой изрично не е казал, че не желае да бъде органен дарител след своята смърт, се приема, че той априори е съгласен, и че би могло да се експлантира част от негово тяло. Но в закона пише, че е необходимо и писмено съгласие", заяви той.

В повечето случаи хората не посочват мотив за отказа да дарят органите на близките си. „Въпросът с донорството е по-скоро етичен и орален", каза още той.

Платиканов обясни, че има липса на добро финансиране и добро организиране на средствата за сърдечни трансплантации. Целта е да се подобри тази организация в областта на оповестяване на случаи, в обучение, информиране и желание на обществото да участва.