/ Снимка: Фондация "ЕкоОбщност".
Осемнадесетгодишната Ема Христова от София ще бъде млад посланик на климата на европейската инициатива “Климат на промяната” в рамките на 27-aта конференция на Организация на обединените нации (OOН) за изменение на климата - COP27. Тазгодишното събитие ще се състои от 6 до 18 ноември в Шарм Ел Шейх, Египет. Това съобщиха от „ЕкоОбщност“.

От фондацията отбелязват, че Ема е силно ангажирана с проблемите вследствие на климатичните промени. Тя е участвала на международните дебати “Климат на промяна” в Брюксел в края на 2021, където отборът ѝ се класира на първо място. Била е и участник в Международното лятно училище в Кипър през юли 2022.

Ема е възпитаничка на Първа частна математическа гимназия и ще продължи образованието си в университета “Пари-Дофин” във Франция. Тя споделя, че конференцията в Египет има определяща роля в борбата срещу климатичните промени. Активистката коментира, че това е мястото, на което идеите за промяна могат да бъдат забелязани.

Заедно със свои връстници от пет европейски държави, тя ще връчи подписката от международната петиция “Климат на промяна”. Основните искания са четири, сред които е промяна на срока на целите на Европейския съюз за климатична неутралност - 2040 г. вместо до 2050 г., като целта е ограничаване на глобалното затопляне под 1,5 градуса целзий. Друго предложение е стимулиране на локалната устойчивост и глобалната справедливост чрез финансова и техническа подкрепа на държавите, засегнати от изменението на климата.

Ема счита, че и в България трябва да се популяризира повече борбата срещу климатичните промени, като изтъква, че младите хора може да са носителите на посланията.

Конференцията за климата в Египет е фокусирана върху това да се премине към изпълнение на политиките. Хармонизиране на усилията на глобално ниво е посланието на страната, председателстваща тазгодишното събитие.
БТА