Премиерът, Мутафчийски и Костадин Ангелов тръгнаха на обиколка да видят как тече ваксинацията в малките населени места
Премиерът, Мутафчийски и Костадин Ангелов тръгнаха на обиколка да видят как тече ваксинацията в малките населени места
Според Мутафчийски само у нас се води полемика коя ваксина е по-добра
Премиерът Бойко Борисов тръгна на обиколка заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски към малките населени места, за да проверят как тече процесът на ваксинация в петричкото село Самуилово.

Министър-председателят разкри, че т.нар. "зелени коридори" за желаещите да се имунизират трябва да останат до момента, в който страната ни пристигнат заявените количества от 18,5 млн. ваксини.

От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна, за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани.
 

Бойко Борисов
пресцентър, правителствена информационна служба


„Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. 88 000 дози днес сме доставили в страната, за радост има много желаещи да се ваксинират“, заяви премиерът

Mинистър-председателят изтъкна, че освен в големите болници в страната, вече е гарантирано и жителите от най-малките населени места у нас да получат достъп до напълно безплатна, одобрена от ЕК и утвърдена от Европейската агенция по лекарствата ваксина.

„Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията. Колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот“, категоричен бе премиерът Борисов.

„Най-важното е с ваксините да осигурим своеобразен здравен щит срещу COVID-пандемията. Ще определим конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места“, уточни здравният министър. Ангелов добави, че личните лекари от тези райони, където не могат да получат ваксината и сами трудно могат да стигнат до РЗИ, ще могат да разчитат на полицията, която ще ги подпомогне с логистика по транспорта.

„Хората наистина проявиха зрялост и са абсолютно мотивирани да се ваксинират. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази
пандемия“, отбеляза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

"Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на пандемията – да се движим свободно, да работим, да се радваме на децата и внуците си", сподели шефът на ВМА. По думите му ваксините са единственият начин това да бъде осъществено.

Мобилни екипи тръгват към отдалечените населени места да ваксинират желаещите (ВИДЕО)


Според Мутафчийски в Западна Европа няма дебат коя ваксина е по-добра и предпочитана. По думите му щом ваксината е одобрена, означава, че е добра и ефикасна, както и с безопасен профил. В България съществуват 4 млн. души, които не са защитени, пресметна проф. Мутафчийски.

Той разкри, че най-възрастният ваксиниран у нас е 96-годишен, а най-младият е на 18 г.

По-късно премиерът инспектира и строителството на най-дългия тунел у нас "Железница".

"Март месец ще може да преминем от единия до другия край на тунелите", добави той и допълни, че още 50-60 метра - и тунелите ще бъдат завършени.

През март ще е готов и един от мостовете в едната страна. "Идеята е, стане ли готово, в едната посока да се пътува, което ще облекчи трафика в района", заяви Борисов.

Ваксинирайте и лекувайте, за да върнем хората към нормалния живот, обърна се премиерът към председателя на НОЩ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По време на пандемията България, за разлика от много други държави, не си е спряла строителството, изтъкна премиерът Борисов.

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов се увери на място в петричкото село Самуилово, че вече е създадена организация и мобилни екипи започват да ваксинират срещу COVID-19 желаещите в отдалечените населени места. От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна, за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани.