/ БГНЕС
"Правим много добри инвестиции за бъдещето на България в следващите десетилетия да играе ключова роля в газоразпределението и преноса на Европа". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строежа компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница, става ясно от видео в неговия Facebook профил.
 

Бойко Борисов инспектира компресорната станция "Расово"
пресцентър, правителствена информационна служба


По думите му трите компресора, които се поставят, са най-качествените възможни и дават възможност за пренос на газ от всякакъв произход.

Борисов: България стриктно спазва ангажиментите си по охрана на външните граници на ЕС


„От Турция, Гърция, Румъния, Русия да потекат през нашите газови магистрали. С тази компресорна станция и тази при Провадия можем да увеличим капацитета на „Балканския поток: до 20 милиарда, сега е 15 така, че гръцката връзка ще може не само да обслужва България, но и да диверсифицира газ нагоре по цялото трасе", заяви премиерът.
 
 

Полет над компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 6 март 2020 г.

"Усилено напредва строителството на КС „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Това е една от двете компресорни станции, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“, другата е „Нова Провадия“. Площадката на КС „Расово“ е с площ около 120,7 декара. На нея освен три газотурбокомпресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради", написа още Борисов.
 

пресцентър, правителствена информационна служба

 

 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 6 март 2020 г.


Борисов продължи обиколката си и инспектира строежа на магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" в посока Ловеч и Велико Търново. "По-късно ще проверим и строителните дейности по магистралата и в участъците при Търговище", каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който придружава премиера.
 

 

Инспекция на строителството на АМ Хемус в района на пътен възел „Боаза"

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 6 март 2020 г.


"Видя ли багерите, знам, че ще стане", заяви Борисов при огледа на изграждащия се път Ловеч-Плевен. В инспекцията участва също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той информира премиера, че в това трасе подготвителните дейности, както и махането на хумусния пласт, вървят успешно. А всяка сутрин работниците преминават през инструктаж за безопасност на труда.

"Автомагистрали“ посреща 2020 г. с увеличен персонал и модерна строителна техника

„Ако е било лесно, да са го направили досега. Но те стоят на жълтите павета, а после ще минават за минути и няма да знаят какъв къртовски труд е положен“, посочи премиерът Борисов. 

Изграждането на „Хемус“ е водещ приоритет на правителството, защото ще осигури развитие на Северна България по начина, по който „Тракия“ подпомогна икономическата активност на южната част на страната ни. Целта е аутобанът да е готов до 2024 г., уточняват от правителствената информационна служба.

По време на огледа с премиера Борисов зам.-министърът Нанков подробно се спря на напредъка при изграждането на различните подучастъци от трасето. Най-сложен е близо 19-километровият участък при Угърчин. „За него Министерският съвет миналата седмица взе решение за отпускане на 668 747 лева за отчуждителни процедури“, поясни той.

Очаква се другото лято да е завършено строителството в района на Търговище и Шумен – между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.