Близки на деца, загинали при пътни произшествия, настояват да няма съкратен съдебен процес при престъпления на пътя, както и когато има грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, те да се преследват като умишлени престъпления. 

Днес те излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, а след това се срещнаха с представители на ръководството на прокуратурата

БГНЕС

Иван Спасов, организатор на протеста, посочи, че трябват спешни промени в наказателното законодателство и в Закона за движение по пътищата. „Докато няма справедливост, няма да спрем с протестите“, посочи той и добави, че предвиждат затваряне на магистрали и по-големи пътища. Според него има умисъл, когато някой шофира с превишена скорост в населено място или след употреба на алкохол и наркотици, поради това този вид нарушения трябва да се преследват като умишлени престъпления.

БГНЕС

Организаторът на протеста обясни, че на срещата с прокуратурата е обсъдено да се ускори работата по делата, които са в досъдебна фаза, а близките на загинали деца са се интересували дали присъдите по техните дела са протестирани от държавното обвинение.

,  
БГНЕС

Спасов добави, че пред Народното събрание при тях са дошли представители на две парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Възраждане", като са им казали, че са внесени законови промени и ще ускорят работата по тях. Депутатите са ги призовали да говорят с представители и на другите парламентарни групи, за да се получи съгласие.
Константин Костов/БТА