Автоцензурата - сред основните проблеми в медиите според Иво Инджов
Автоцензурата - сред основните проблеми в медиите според Иво Инджов / снимка: БГНЕС
Автоцензурата - сред основните проблеми в медиите според Иво Инджов
70907
Автоцензурата - сред основните проблеми в медиите според Иво Инджов
  • Автоцензурата - сред основните проблеми в медиите според Иво Инджов

Премълчаване на идеологическите аспекти от протестите в България в медиите подозират изследователите от Института за модерна политика и от Фондация „Фридрих Науман".

За пореден път те ще започнат изследване на медийното съдържание в България, като в предходните две години са правени анализи на различен тип медии - на десет национални вестника през 2012 г. и онлайн медиите следващата година.

Според ръководителя на изследването Иво Инджов един от основните проблеми в медиите е автоцензурата, като тя идва и от натиска на издателите и собствениците на медиите, както и на главните редактори, така и от външния натиск.

В последното изследване ясно е проличало отсъствието на темата за финансирането на медиите, както и за изборните манипулации. Тъмното минало на тогавашния премиер Бойко Борисов и за ТИМ също не са сред темите, обсъждани в медиите.

Иво Инджов коментира, че сегашното изследване вероятно ще покаже премълчаване на идеологическия характер на протестите: „Как еволюираха протестите. В България те се свиваха, докато накрая някои телевизии станаха смешни, че всяка вечер отразяват протест на група хора, което не е новинарско събитие".

За връзките между кризата в Украйна и българските протести, направени в медиите, Инджов коментира: „Да се прави сравнение в медиите, както става напоследък, между протестите в България и Украйна е малко неудачно, защото България с всичките дефекти на своята демокрация е член на ЕС и няма чак такива дълбоки проблеми, като Украйна, където има и геополитически проблеми. Ситуацията в Украйна е много по-тежка и аз намирам тези сравнения за неудачни".

Резултатите от тазгодишното изследване ще станат ясни в средата на годината.