Арестуваха девет студенти след сблъсъци с полицията
Арестуваха девет студенти след сблъсъци с полицията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Студенти шестват из столичните улици, сблъсъците с полицията не стихват
68731
Студенти шестват из столичните улици, сблъсъците с полицията не стихват
Как протече протестът на студентите
  • Студенти шестват из столичните улици, сблъсъците с полицията не стихват
  • Как протече протестът на студентите

Около 150 "ранобудни студенти" излязоха на пореден протест пред Народното събрание днес.

Те се обявиха срещу проекта за нов Закон за МВР, който по думите им предвижда ограничаването на основни човешки права - като правото на свободен протест.

Малко след 11:00 часа сутринта „Ранобудните студенти" изразиха своето недоволство към правителството на Пламен Орешарски и новия закон за МВР, като започнаха да ритат металните ограждения край парламента. По думите им загражденията обхващали прекалено голям периметър и поискаха те да бъдат премахнати.

По-късно демонстрантите започнаха да замерят Народното събрание с домати, зеленчуци и яйца, хвърляха и бомбички по сградата.

Малко след това се стигна до първите сблъсъци между протестиращите и полицията.

Причина за ескалиране на напрежението стана излизането на полицаите пред металните ограждения.

"Ранобудните студенти" обясниха, че по този начин полицията застава на мястото на гражданите. При сблъсъците полицията се опита да разкъса живата верига от студенти.

Няколко полицаи навлязоха между протестиращите, след което голяма група от студенти ги наобиколи и се стигна до пореден спор.

Протестиращите започнаха да скандират „Махнете се оттук" и „Тук не е Москва!", след което изблъскаха полицаите към паметника на Цар Освободител.

Така се стигна и до първите арести, като по думите на студентите, полицаите са задържали две момичета, които хвърлили по служителите на реда бомбички с червена боя.

След като протестираха няколко часа пред Народното събрание, Ранобудните студенти се разделиха на две групи.

Малка част остана пред парламента, а другите тръгнаха по жълтите павета в посока Министерски съвет. За кратко беше блокирано кръстовището на „Цар Освободител" и „Раковски".

След това протестиращите се придвижиха към кръстовището на бул. „Мария Луиза" и „Тодор Александров". Там те блокираха движението и буквално се стигна до меле с полицаите.

Шествието от 50-тина студенти стигна до сблъсъци с органите на реда, след като протестиращите отказаха да освободят ключовия булевард в центъра на столицата.

Полицаите буквално пренасяха задържаните студенти до патрулките си.

Девет души са били отведени в две районни управления при днешния протест, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Изчаква се да бъдат извършени проверки, за да се определи колко от тях остават задържани с полицейска мярка и кои ще се разминат с предупреждение.

След като шестваха около час из столичните улици, студентите се върнаха пред парламента. Малко след 17:00 часа протестът вече беше малоброен и при Народното събрание останаха да протестират около 15-20 души.

В своя позиция студентите обясниха, че трябва да бъде чуто общественото мнение и промените в Закона за МВР да не бъдат приемани, защото с тях се допуска вмешателство в личния живот на хората и се толерира полицейският произвол.

По данни на студентите България е на 8-мо място в света по големина на полицейския апарат спрямо глава на населението, което те също не приемат. Според протестиращите това е поредната грешка на правителството, което е изгубило изцяло общественото доверие, и това само засилва искането им за оставка.

Във фейсбук страницата на протестиращите студенти е посочено, че новият проектозакон предвижда още преконцентрация на правомощия на министъра на вътрешните работи и по този начин няма да има никакво разграничение между политическо и професионално ръководство.

Според студентите назначаване на главния секретар от Министерски съвет, а не от президента, е нарушаване на балансиращата функция на държавния глава.

Ранобудните посочват още, че ще протестират и срещу възможността за легализиране на блокирането на цяла София при охрана на стратегически обекти (всеки полицейски орган може да отцепва райони в такъв случай), както и изземване на образци (ДНК и др.) при всяка полицейска регистрация, а не само при необходимост.

Обстановката пред Народното събрание може да следите на Kamerite.bg.