Английският -  проблем за военните ни в Босна
Английският - проблем за военните ни в Босна / netinfo

Английският език е основният проблем пред българските военнослужещи в състава на операция „Алтея” в състава на силите на EUFOR в Босна и Херцеговина. Това каза на българския военен министър Веселин Близнаков подполковник Илия Стойчев, който е старши национален представител в EUFOR. Според Стойчев само офицерите и една от шестте жени владеят английски със сертификат, което затруднява комуникацията с останалите 6000 военнослужещи от 33 различни нации в EUFOR .

На срещата с българските войници Близнаков нарече нивото на владеене на английски език приемливо, но ги насърчи да го научат по-добре. Заместник-старшият представител на България в EUFOR подполковник Герман Германов подчерта, че българите се справят отлично в Босна и Херцеговина, защото езикът на местното население е много близо до българския.

Леко пехотната рота в сараевската база Бутмир, която се състои и от 92 български военни, имала и проблем с екипировката заради неподходящи номера на дрехите и обувките, каза подполковник Стойчев. Близнаков обаче подчерта пред българските войници помощта от модерни джипове от страна на холандците, в чийто контингент има 28 български войници. Българският военен министър обеща България да продължи да модернизира техниката си.

Общо в Босна и Херцеговина има 148 български военни, които изпълняват задачи по охрана и операции срещу контрабандата. Близнаков отбеляза, че България трябва да инвестира в Босна и Херцеговина, което ще увеличи и собствената й сигурност. Това е първото посещение на Близнаков в българска военна мисия зад граница откакто е министър.

Веселин Близнаков се срещна във военната база Бутмир в Сараево и със заместник командващия силите на ЕС- EUFOR в Босна и Херцеговина, бригаден генерал Найджъл Фостър.

Българските войници ще останат с EUFOR в Босна и Херцеговина толкова, колкото е необходимо. Това е уверил Близнаков командването на Европейските военни сили, които от края на 2004 година се грижат за сигурността в близо петмилионната конфедерация на бошнаците, сърбите и хърватите.

Британският генерал Фостър е запознал Близнаков с плановете на ЮФОР да предаде постепенно грижата за сигурността на силите на самата Босна и Херцеговина като му е казал, че Европейското командване ще има нужда от българските войници поне до началото на 2008 година.

Близнаков каза, че заместник-командващият на EUFOR изразил изключително задоволство от българските военнослужещи и предложил разширяването на задачите им в посока на приобщаване на местното население към поемане на отговорност към сигурността на държавата.